Alapjárat - autós blog

Befagyott a kocsim ajtaja – mit tegyek?

2021. február 15. 12:01 - alapjarat

Az időjárási előrejelzések szerint még néhány hétig maradnak az éjszakai fagyok Magyarországon, így a korán indulóknak érdemes felkészülniük néhány praktikával.

A hideg téli időjárás természetes velejárója, hogy az autók szélvédőit és ablakait jégtakaró borítja. A jelenség ellen jégkaparóval, jégoldóval és ablakfűtéssel is lehet küzdeni többek közt. Ha csapadékos, keményebb mínuszok repkednek, akár a kocsi ajtaja is befagyhat, ami jóval több kellemetlenséget okozhat az elindulni kívánó autósoknak. Következzen most néhány praktikus megoldás a problémára!

kilincs.jpg

Az első kérdés, hogy az ajtó vagy a zár van-e befagyva?

Először is érdemes meggyőződni arról, vajon az ajtóknál lévő gumitömítéssel van-e probléma, vagy a kulcslyukat fedi vastag jégtakaró. Utóbbi a központi zárral felszerelt autóknál nem jelent nagy problémát, néhány jármű csomagtartója viszont kulccsal nyitható, ebben az esetben felmerülhet némi kellemetlenség. Amennyiben a kulcs belemegy a zárba és a zár nyitásának hangja is hallható, az ajtó viszont mégsem nyílik ki, akkor a tömítéseknél keresendő a befagyás. Ebben az esetben egyáltalán nem vezet célra, ha erőszakosan próbálod kinyitni az ajtót, hiszen a gumi ilyenkor könnyedén elszakadhat, vagy a kilincs is a kezedben maradhat.

A többet ésszel, mint erővel elv alapján az ajtó erőszakos rángatása helyett először érdemes kívülről nyomni az ajtót, ilyenkor ugyanis egy kis szerencsével feloldódhat a jég a tömítések hézagjaiban. Alternatív megoldást jelenthet, ha gyengéden megütögeted az ajtót.

Triviálisan hangzik, de próbálj meg egy másik ajtót kinyitni, ha a bal első megmakacsolja magát – elképzelhető, hogy belülről könnyebben nyílik majd. Azt mindenesetre érdemes tudni, hogy indulás előtt a sofőr oldalán lévő ajtónak kívülről is nyitható állapotban kell lenni, az esetleges baleset bekövetkezése utáni segítségnyújtás zavartalansága miatt.

jegesauto.jpg

Egy ilyen látványnak egyik autós sem örül igazán egy téli reggelen

A jegesedés ellen a forró víz az egyik ősi praktika. Körülbelül 50 Celsius fokra melegítsd fel a vizet, majd óvatosan folyasd végig az ajtókereteken. Vigyázz, hogy a víz ne legyen túlságosan forró, mert károsíthatja az autó festését. A szélvédőre semmi esetre se kerüljön a folyadékból, hiszen a nagy hőmérséklet-különbség miatt az üveg megrepedhet.

Amennyiben ezekkel a módszerekkel sikerül kinyitni az ajtót, érdemes annak belső keretét, valamint a tömítéseket szárazra törölni, hogy elkerüld az újabb befagyást.A gumitömítést pedig szilikon spray segítségével célszerű kezelni.

A befagyott kulcslyukak egyik hatékony ellenszere a jégoldóspray. A problémát általában súlyosbítja, hogy sokan az autóban tartják az oldószert, ami a jegesedés miatt akkor éppen nem nyitható. Manapság azonban szinte mindenkinél található otthon alkoholtartalmú kézfertőtlenítő, ami szintén segíthet a fagyott kulcslyukakon. Ha minden kötél szakad, öngyújtóval fel lehet hevíteni a kulcsot, amit aztán lassan és óvatosan kell behelyezni a zárba, hogy a benne lévő jég felolvadjon.

Egy dolog biztos: a hajszárítót felejtsd el! A hideg hőmérsékletben az eszköz forró levegője nem tud behatolni a gumitömítésekig, viszont károsíthatja a festéket, ezáltal könnyebben megindulhat a rozsdásodás.

Egyes autótulajdonosok már az első fagyok előtt gondolnak a megelőzésre. Érdemes a kiszárított gumitömítéseket szaküzletben megvásárolt ápolószerrel bekenni, a szakértők nem javasolják háztartási kenőanyagok, zsiradékok használatát. A védőréteg megakadályozza, hogy a gumik egymáshoz érjenek, és így biztosítja, hogy ne fagyjanak össze. Ezenkívül megvédi a gumitömítéseket a kiszáradástól és a törékennyé válástól.

Forrás:

ADAC

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alapjarat.blog.hu/api/trackback/id/tr3416428160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása