F1: a Mercedes leleplezte 2020-as festését

Az ezüst és a zöld mellett egy harmadik szín is megjelent az autón.

2020. február 14. - alapjarat

Néhány nappal a hivatalos bemutató előtt lerántotta a leplet 2020-as autójáról a Mercedes. A német istálló egy londoni eseményen prezentálta az új festést. A megszokott ezüst és zöld színek mellett egy kicsit „elpirult” az autó – a piros a csapat új támogatója, az INEOS érkezésének köszönhető.

Az INEOS komoly portfólióval rendelkezik a sport világában. A vállalatnak van érdekeltsége az atlétikában, a kerékpározásban, a labdarúgásban és az Amerika Kupa jachtversenyen is.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy támogatóink sorában üdvözölhetjük az INEOS vállalatát. A cég célkitűzései, dinamizmusa és vállalkozókedve kiválóan illeszkedik a Mercedes-AMG Petronas szellemiségéhez. Mindkét vállalatot szüntelenül hajtja a vágy, hogy napról-napra fejlődni tudjon, és a lehető legjobb eredményeket érje el. Közösen vágunk bele az új kihívásokba – a versenypályán, vízen, valamint a kerékpáros körversenyek szakaszain. Egyre magasabbra emeljük majd a lécet. Ez az együttműködés döntően meghatározza a Mercedes jövőjét a Forma-1-ben” - mondta Toto Wolff csapatfőnök.

 mercedes-f1-2.jpg

„Fontos pillanat ez az INEOS számára, hiszen a világ legjobb Forma-1-es vállalkozásához csatlakozhatunk. A Mercedes a világ egyik vezető autógyártója, élen jár az emberi teljesítmény és a technológiai innováció terén. A bennük lévő elkötelezettség olyasféle, mely tökéletesen passzol vállalatunk alapelveihez. A Mercedes-AMG Petronasszal kötött megállapodásunknak köszönhetően az INEOS család még nagyszerűbb eredményeket tud majd elérni” - tette hozzá Sir Jim Ratcliffe, a vállalat tulajdonosa és alapítója.

A Mercedes ezen a héten pénteken – Valentin-napon – mutatta be hivatalosan 2020-as autóját, amelyen már formai változások is tetten érhetőek.

 mercedes-f1-3.jpg

A szezon előtti tesztekre a jövő héten kerül sor Barcelonában.

Az aszfalt királyai a 92. Oscar-gálán

Az aszfalt királyai kiváló film a maga nemében, de az autóiparon belüli hatalmi harcok bemutatásával és a prímán rekonstruált korabeli eszközökkel egy olyan alkotást hoztak létre, amely simán túlmutat az autóversenyzős filmek kliséin. 

 A Christian Bale és Matt Damon főszereplésével beharangozott 2 és fél órás film még azoknak is sokat mond az emberi küzdelmekről és kitartásról, akiket amúgy nem igazán mozgatnak meg a sportfilmek zsánerei. James Mangold már korábbi filmjeiben is bizonyította, hogy kitűnően ért a dráma kibontásához, legyen szó akár bűnügyi (Cop Land), akár horrorba hajló thriller (Azonosság), akár szuperhős műfajról (Logan). 

Ha bővebben is szeretnél olvasni a filmről, ajánlom Nagy Alex írását az Alapjáraton! Egy másik írásban pedig arról is kapsz egy rövid kitekintést, mi történt a megjelenített emberekkel a későbbiek folyamán.

Az eredetileg Ford v Ferrari névvel forgalomba kerülő filmet méltán indították a 92. Oscaron több kategóriában is. A legjobb film, a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés és a legjobb vágás díjai közül  a legjobb hangvágás és a legjobb vágás díját is sikerült megcsípni, ami óriási siker, tekintve a viszonylag erős mezőnyt. Az aszfalt királyai olyan alkotásokkal versenyzett, mint a Joker, az Élősködők, az Ír vagy épp a Volt egyszer egy Hollywood. 

Gratulálok az alkotóknak - a film egyébként nem csak a kritikusok megbecsülését nyerte el, de a közönséget is meghódította, az IMDB-n jelenleg 8.2-ön áll, a bevételek a novemberi bemutató óta meghaladták a 220 millió dollárt. 

Ha még nem láttad ezt az alapművet, tekintsd meg Az aszfalt királyait, biztosan kedvet kaptok a barátaiddal hozzá!

 

Elon Musk zenei babérokra tör?

Valószínűleg senkit sem kell meggyőzni arról, hogy Elon Musk egy igazi reneszánsz ember, egy 21. századi tech ezermester, az utolsó polihisztorok egyike.

Nemcsak a szoftverekhez ért (Zip2), pénzügyi zseni (PayPal), az űr egyik úttörője (Space X), az autóipar megreformálója (Tesla), a tömegközlekedés megreformálója (Hyperloop), az alternatív energia támogatója (SolarCity), a mesterséges értelem kutatója (OpenAI), a neurotechnológia szerelmese (Neuralink). Még az is lehet, hogy ő Batman.

Akárhogy is, de alig 1 napja írta ki a Twitterén, hogy zenei babérokra is tör. 

 És valóban, a progresszív house-szerzemény elérhető a SoundCloudon, Emo G Records szerző alatt. Hogy véletlenül se lehessen eltéveszteni a szerzőt, a Tesla legújabb modellje, a Cybertruck is jól kivehető... 

A feltöltés óta 1,84 millió meghallgatást ért el, 33 ezernél is többen kedvelték, 2 ezren reposztolták, és mintegy 4 ezer komment született - eddig. 

Egy újabb marketingfogás, vagy valóban Grammy-aspiráns szerzőről beszélünk? 

Döntsd el Te magad!

Ha pedig nincs szükség marketing rizsára, csak simán Teslát vásárolnál

Lázár János betiltaná az autóban való dohányzást Magyarországon

Felszólalt a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos.

Lázár János betiltaná a gépjárművekben történő bagózást Magyarországon, többek között ez a tétel is szerepel abban az intézkedéscsomagban, amit a politikus már letett Orbán Viktor és a kormány asztalára, írta meg a Népszava.

Lázár szerint évente 10 ezer olyan 50-60 év közötti ember hal meg ma Magyarországon, akiket nem lenne szabad elveszíteni. A nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos kiemelte, hogy hazánkban az unió átlagnál is jóval többen halnak meg a daganatos betegségekben.

dohányzó sofőr, a hátsó ülésen kisgyermek

A korábbi kancellária miniszter ezért betiltaná az autóban való dohányzást, plusz eltiltaná a dohány termékek vásárlásától a 2020 után születetteket. Az autósokat nyilvánvalóan az előbbi érdekli most jobban.

A KRESZ nem foglalkozik a dohányzás témakörével, az alaptörvény azonban nem tiltja a cigarettázást az autóban. Ezzel szemben a franciáknál, az osztrákoknál, a görögöknél, az angoloknál, a németeknél és az olaszoknál már büntethető az a személy, aki úgy gyújt rá a kocsiban, hogy mellette/mögötte kiskorú személy és/vagy terhes nő tartózkodik. Németországban azért is büntetés jár, ha valaki kidobja az autóból az égő cigarettacsíkot.

Forrás:

Autós hírszemle

Hasznos infók és érdekes hírek autósoknak az elmúlt hétből

Ki a felelős, ha egy balesetet önvezető autó okoz?

Filozófus az önvezető autózásból fakadó morális problémákról. Egy önvezető autó okozta balesetért ki a felelős? Az autó, aminek a rendszere nem tudta elkerülni a balesetet? A tulajdonos, aki lemondott arról, hogy kontrolloláljon egy általa valószínűleg baleseti szituációt? A gyártó, aki nem elég fejlett vagy elég tanulékony vagy elég ösztönös rendszert tett az autóba? Az állam, aki a szabályozás során engedte, hogy a gyártó legyártsa, a tulajdonos pedig használja az önvezető autó, ami balesetet okozott? Tovább.

Önvezető autó

Autópályán elgázolt vad

Az autózás és a vadásztársaság működése is veszélyes üzemnek számít. Tegyük fel, találkozik a kettő, és egy autópályán vadgázolás történik, jelentős vagyoni kárral. Jogász legyen a talpán, aki egy ilyen szituációban igazságot tud tenni. Az Autójogász alaposan körbejárta a témát, hogy ne neked kelljen a paragrafusok útvesztőjében elveszni. Tovább.

A sebességhatárok nincsenek kőbe vésve

A Magyar Közút 29 szakaszon csökkentette a sebességet, 2 szakaszon pedig növelte. Érdemes áttekinteni a listát, nehogy a beivódott rutin miatt büntessenek meg. Tovább. 

Menők az elektromos autók hang nélkül. De már nem sokáig!

Az elektromos autók egyik legnagyobb hátrányaként a környezetükre gyakorolt hatást említik: egyszerűen túl halkak, és emiatt sokszor észre sem veszik, hogy a közlekedésben nincsenek egyedül. A zajtalan járművek emiatt jóval balesetveszélyesebbek nem eletromos meghajtású társaiknál. Az Európai Parlament a gyalogosok és kerékpárosok védelmében új rendeletet adott ki, aminek most jár le a határideje: ennek értelmében az új hibrid és elektromos jármáveket csak hanggenerátorral felszerelve lehet forgalomba engedni. Tovább.

Az alacsony nyomás a gumiban több szempontból is káros

Néhány éve minden újonnan forgalomba helyezett autón kötelező jelleggel elvégzik a guminyomás ellenőrzést. A rendszert nem csak azért találták ki, mert az alacsony nyomású gumik veszélyesek a magasabb defekt miatt, hanem mert ilyen gumikkal több pénzt költenek az autótulajdonosok. Éves szinten a nem megfelelő nyomás akár több százezer forint többletköltséggel járhat, a több üzemanyag pedig több szennyezést is jelent a környezetre nézve. Tovább.

Rekordforgalom - a legnépszerűbb Alapjárat-cikkek 2019 júniusában

Még soha ekkora forgalmat nem bonyolított az Alapjárat, a legjobb napokon a bűvös 100 ezres látogatószámot is sikerült megugrani

Az Alapjárat még nincs 3 éves, de most júniusban több rekordot is sikerült beállítani. Következzenek a példátlan csúcsok és a legjobb cikkek júniusból.

Alapjárat rekordok

1. Ebben a hónapban kétszer is sikerült megdönteni a korábbi forgalmi csúcsot, és mindkét alkalommal 100 ezer látogatót sikerült vonzani. Június 17-én 110 494, június 27-én pedig még ennél is több, 136 785 látogató volt kíváncsi az Alapjárat cikkeire.

alapjarat-junius.png

2. Csak hogy értsd, mekkora számok is ezek: a 2 említett nap forgalma több lett, mint a teljes 2019. januári forgalom (ami alig haladta meg a 201 ezret).

3. Ezzel minden idők legjobb forgalmú hónapját sikerült elkönyvelni, csaknem 800 ezer látogatót , ami azért is durva, mert az év legmelegebb napjain nem gondoltuk volna, hogy a strandok, kirándulóhelyek és egyéb szabadidős tevékenységek méltó vetélytársa lehet a weboldalunk. 

4. És ez még mind semmi! A Facebook oldalunk elérte a bűvös 100 ezres látogatót. 

5. Ezzel beértük a nagyjából 10 éve működő AutóNavigátor.hu oldalt, és ugyan csak pár száz követővel, de le is hagytuk őket. 

alapjarat-100k.png

6. Ugyanakkor nagyjából 1-2 hete mindennap a legnagyobb aktivitást generáljuk posztjainkkal, kvízeinkkel, galériáinkkal: a csatolt képen jól látható, hogy a legnagyobb követőtáborral rendelkező Vezess.hu 189 ezer oldalkedvelője 299 ezer aktivitást (kedvelést, hozzászólást, megosztást) adott, míg az Alapjárat kicsivel kevesebb, mint feleakkora követőtábora kicsivel több, mint kétszeres aktivitást mutatott. 

Alapjárat cikkek

Na jó, most hogy már mindenki tövig rágta az ujjain a körmét, következzenek a cikkek, amelyekkel ezeket a csodálatos eredményeket sikerült elérni: 

1. Vérfagyasztó balesetet rögzített egy fedélzeti kamera

A Lengyelországban történt brutális balesetben egy kamion, egy KIA Ceed és egy másik gépjármű szerepelt, és hihetetlen módon mindenki túlélte a balesete. 

2. 9+1 gizda rendőrautó a nagyvilágból

Habár a sok rendőrvicc azt mutatja, a mundérnak itthon nincs nagy becsülete, de ha ilyen autóval járőrözhetnék, eskü, hogy felcsapnék pandúrnak.

3. 72 ezer forintért kapható egy Ferrari 599 GTB

Erről a cikkről még én is azt hittem, hogy csak kattintásvadász írás, és mondjuk egy matchboxról van szó, de nem, valóban igaz a sztori! 

4. 12+1 használt autó 500 ezer és 1 millió forint között

Nos, ez az a cikk, amit muszáj elolvasni, és muszáj megszakérteni, kommentben pedig legalább dupla ennyi típust felsorolni, hogy miért nem került bele a válogatásba... Nem irigylem a szerzőt, de a dicsőséges 4. hely így is az övé.

5. 7+1 meghökkentő beltér az autóiparban II. rész

Az utóbbi 2 cikk jól mutatja, hogy közönségünk nem csak a baleset-benzinár-csillivilli autó szentháromságára vevő, hanem igenis érdekel titeket a szakmai, alaposabb munkák is. 

Nagyon köszönjük, hogy olvasol minket, cserébe júliusban is igyekszem, igyekszünk a legérdekesebb autós hírekkel és a legizgalmasabb autókkal jelentkezni. 

Ha nem tetted volna még meg, iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol már 200-nál is több autós videót tekinthetsz meg!

Alapjárat Extra csoport - válogatás a legjobb autós képekből 06

 

Az Alapjárat Extra csoport tagjainak legjobb megosztásaiból, autós képeiből és autós videóiból készült válogatást böngészheted itt. 

 

1. Attila Szűcs - a városi közlekedés szereplői, június 21.

Attila a városik közlekedés kulcsszereplőiről készült kissé vulgáris képpel vitte a prímet. Magadra, családtagjaidra, barátaidra ismersz? Netán te magad is ezekkel a terminus technikusokkal illeted közlekedő felebarátaid?

Városi közlekedés kulcsszereplői

2. Attila Vitárizs - ha ugyanannak a lánynak udvarolnak faluhelyen, június 25.

Falusi bikák, ha ugyanannak a lánynak udvarolnak: a traktoros parasztgyerek és tuningműhely tulajdonos próbálnak dűlőre jutni. 

a falu bikáinak autói

3. Loco El - Ayrton Senna Hungaroring 1986, pályabejárás, június 25.

Az első magyar nagydíjat 1986. augusztus 10-én rendezték, az alábbi képen Ayrton Senna pályabejárását örökítették meg. A versenyt Nelson Piquet nyerte, mögötte szorosan a 2. helyezett Senna.

ayton-senna-1986-hungaroring.jpg

4. Jelentsik Ferenc - fekete fiatalok megpróbálnak fegyverrel autót rabolni, június 25.

A fegyveres rablás nem várt módon hiúsul meg, avagy mire jó a városi terepjáró. 

https://www.facebook.com/watch/?v=1555762967899359

5. Richárd Imre Répás - Manőverezés utánfutó lakókocsival, június 26.

Ha mostanában utánfutós lakókocsival terveztél nyaralást, pár alapvető manővert igazán megtanulhatnál indulás előtt. 

https://www.facebook.com/watch/?v=297392934182402

A Nürburgring új elektromos királya - Autós hírek - 2019. június 9.

Autós híradó az Alapjárattól

A Volkswagen ID.R a Nürburgring új elektromos királya

Romain Dumas pilóta révén új elektromos rekordot állított fel a Volkswagen, a 20,8 km-es nürnburgringi pályára optimalizált Volkswagen ID. R 6:05.336-os időt futott. A 680 lóerős jármű 40,5 másodpercet vert a korábbi rekorderre, amit 2017-ben egy Nio EP9 állított fel.

Bemutatkozott a tisztán elektromos-hajtású Opel Corsa-e

Az Opel első elektromos autója nemrég debütált, egyetlen töltéssel most 330 km-t képes megtenni a Corsa-e, aminek legnagyobb előnye, hogy rendkívül gyorsan tölthető, 30 perc alatt 80%-os töltöttséget lehet elérni, ráadásul az akkura 8 év garanciát ad a gyártó. 

Hőjelzések leadására alkalmas kormánykereket fejleszt a Jaguar

Fűthető kormánykerék - ugye milyen jó egy erősen mínuszos januári reggelen? A Jaguárnál gondoltak egyet a mérnökök, és extra potenciált kerestek és találtak a meglévő funkcióban: hőjelzésekkel adnák tudtára a sofőrnek, ha akadály kerül az útra, vagy ha sávváltásra kell sort keríteni, esetleg vészesen csökken az üzemanyag. Brit tudósok... 

Az OMV bábolnai töltőállomásán működik az első 350 kW-os villámtöltő

A kelet-európai térség első 350 kW-os villámtöltője Bábolnán került átadásra. És hogy ez mit jelent a töltés nyelvére lefordítva? Nos, 30-40 perc alatt 80%-ra tolhatod a töltöttséget, ami az elektromos autózás hőskorához képest már egészen fancy megoldás. 

Felkavaró videó az M7-es autópályán ámokfutó autósról

Ámokfutók mindig voltak, vannak, lesznek, de azért autópályán szembeforgalmat kapni - megfizetethetetlen élmény! Viccet félretéve ennél a veszélyes manővernél a néző semmi másban nem reménykedhet, csak hogy elkapják a tettest, és pár évre kicsavarják az illető kezéből a jogsiját. 

Filmbe illő kamionos jelenet az M3-ason Miskolcnál

Megvan a Terminátor 2 ikonikus jelenete? Nos, itt biztos, hogy nem a T1000-es modell volt a sofőr. Szerencsére a sofőr és mindenki más is megúszta az esetet, maradt a hüledezés, hogyan is történhet ilyesmi? 

Ha tetszett a Müller Atti összeállítása, iratkozz fel az Alapjárat YouTube-csatornájára a további izgalmas autós hírekért!

 

A legfontosabb autós hírek - 2019. június 7.

Az Alapjárattól az autós híreket ma Imelda osztja meg veletek

HJó hírt kaptak az autósok

A MOL csökkentette a benzinárakat 400 forintra, míg a dízel literenkénti ára 403 forintra mérséklődött. Lehet pezsgőt bontani!

Iszonyú meglepetés jöhet a benzinkutaknál hamarosan

Az USA és Kína kereskedelmi háborúja kihatással lehet az üzemanyag árára is, ami a mostanában érvényes csökkenő tendenciát radikálisan felülírhatja. Remélhetőleg a két szuperhatalom megegyezik a közeljövőben és az autósok is nyugodtabban alszanak majd. 

Ehhez az autóhoz adja a legtöbb támogatást az állam

A villanyautóhoz és a nagycsaládos autóhoz járó állami támogatás összevonható, de a feltételeknek mindössze egy gyártó kisbusza felel meg. Ez pedig nem más, mint a Nissan e-NV200-as hétüléses változata.

Megszüntetik a parkolási díjat két kórház mellett

A józsefvárosi önkormányzat emberséges döntése után a Péterfy Kórház - Rendelőintézet és Országos Traumatológiai Intézeténél, továbbá a Heim Pál Gyermekkórháznál válnak egyes utcaszakaszok teljesen ingyenessé parkolás szempontjából. 

BMW-sek követik el a legtöbb szabálysértést

Ezt a következtetést brit kutatók vonták le, és most kivételesen, a magyar viszonyokból kiindulva: elhisszük! A legszabályossabbak a Rover-tulajdonosok. 

Ha tetszett az autós hírösszefoglaló, akkor nosza! Nyomás, és iratkozz fel az Alapjárat csúcs YouTube-csatornájára még ma!

 

Fokozott ellenőrzésbe fog a rendőrség - autós hírek az Alapjárattól

Autós hírek az Alapjárat szerkesztőjétől - 620 lóerős BMW, elektromos Lotus, valamint fokozott rendőri ellenőrzés várható

Ismét támad az Alapjárat hírműsora, Adri mondja most az érdekesebbnél érdekesebb híreket.

620 lóerős BMW-d is lehet az AC Schnitzer jóvoltából!

AC Schnitzer jóvoltából ismét örülhetnek a BMW-fanok, a 8-as szériához komplett tuning alkatrész-csomag kerül ki a nagyérdemű elé, a teljesítmény és az optika egyaránt megkapja ami jár. 

Júliusban érkezik az elektromos Lotus Type 130

A Lotus 11 év után ismét új modellt mutat be. Az elektromos vonal hívei örömtáncot járhatnak, vagy sírhatnak, nézőpont kérdése, ugyanis mindössze 130 darab kerül piacra, és az is csak 2020 után - ekkor kezdődik a gyártás. 

Fokozott ellenőrzésbe fog a rendőrség az ittas és bódult sofőrökkel szemben

A rend ébe őrei nem adják fel, célkeresztjükben az ittas és bódult sofőrök kerülnek ezúttal - mindenki érdekében remélem, hogy a razzia során a lehető legkevesebb sofőrt kapcsolnak le 

2022-ban érkezhet a Mercedes-Benz Eqe

Ez már a német gyártó 6., jól  érted, hatodik elektromos modellje. Lehet, hogy ez lesz a Model S ellenfele a Teslától? 

Már online rendelhető a limitált Audi TT Quantum Gray Edition

Emlékszel, amikor 10 évvel ezelőtt először jött szembe egy online cipő webshop hirdetés? Aztán 5 évvel ezelőtt meg már bútort is tudtál (és akartál) rendelni? Nos, biztosan lesznek fanyalgók az online autórendelés okán is, de kétségtelenül ez a jövő. Az Audi júniustól lehetővé teszi, hogy bárki autót rendeljen a weben. 

Ha tetszettek a hírek, iratkozz fel az Alapjárat YouTube-csatornájára, és a jövőben is hasonló színvonalas autós hírekben lesz részed!