Alapjárat - autós blog

Autópálya-matrica 2023 - változások, tudnivalók

2023. január 23. 16:25 - alapjarat

Emelkedő matrica árak és pótdíjak, vármegyei matricák, előző évi éves matricák érvényessége, matrica lekérdezés alvázszám alapján

Autópálya-matrica árak

A legfontosabb információ, hogy a 2023-ban a matricák ára nőtt, igaz, nem az infláció mértékének megfelelően, és nem is egységesen, ahogy azt korábban bejelentették.

autópálya matrica árak 2023

Kép forrása: Midjourney

Az elszabadult infláció miatt ugyanis az éves matrica vásárlóknak igyekeztek kedvezni, ők “csak” 5%-os emelkedéssel néznek szembe.

Az éves országos matricáért így most 49 190 forintot, az éves megyei matricákért 5 720 forintot kell fizetni (plusz az esetleges szolgáltatói díj, ami online felületenként eltérő lehet).

A 10 napos és a havi matricák esetében jóval erősebben fogott a döntéshozók tolla: 44%-os és 71%-os emelésről szóltak a híradások.

Az óriási eltérést sokan azzal magyarázták, hogy igyekeztek a hazai matrica-vásárlóknak kezdvezni, és a turistákkal megfizettetni az igazi emelést, de ahhoz, hogy ez hihető legyen, még mindig fájóan hiányzik a korábban belengetetett 1 napos matrica bevezetése.

Ha aktuális számodra az autópályamatrica-vásárlás, javasoljuk, kattints a linkre. A felületen nem csak megveheted a számodra szükséges matricát, de regisztráció után akár elő is fizethetsz egy autókezelő rendszer használatára, amelynek egyik előnye, hogy a matricáidat szolgáltatói díj nélkül veheted meg. Ráadásul még a matricáidat is nyilvántartja az alkalmazás.

Előző évi matricák érvényessége

A 2022-es éves matricák érvényessége 2023. január 31-én jár le, aznap 23:59-ig utazhatunk valid módon az autópályákon.

Az óévben, elővételben vásárolt matricák érvényessége 2023. január 1-től indult, és így 12 helyett 13 hónapnyi utazást tesz lehetővé a fizetős utakon.

Ha valaki havi matricát vásárolt mondjuk 2022. december 31-én, akkor azzal még 2023. január 31-e éjfélig szintén érvényesen autózhat a pályákon.

Matrica pótdíjak

Az érvényes matrica nélkül utazást szándékosságtól függetlenül büntetik, tehát akkor is lehet csekkre számítani, ha szándékosan matrica nélkül mentél fel a pályára, ha csak elfelejtetted megvenni a matricát, vagy ha teljesen véletlenül tévedtél fizetős útra - sőt akkor is, ha vettél matricát, csak elírtad a rendszámot.

Az alap pótdíj D1 és D2 díjkategóriában 18 750 forint, ami azt jelenti, ennyit kell fizetned, ha 60 napon belül kiegyenlíted a büntetést. Ha esetleg túl csúsznál a 60 napon, akkor az emelt pótdíj már 74 970 forint.

Az autóbuszoknál a büntetés már egy igazán csinos summát tesz ki: a B2 díjkategória alap pótdíj 84 330, az emelt pótdíj pedig 337 290 forint, ami épp csak pár ezer forinttal marad el a tavaly októberi nettó átlagkeresettől.

A pótdíjazást kiválthatod éves országos matricával, amit akkor a legcélszerűbb alkalmazni, ha például több büntetést is sikerült begyűjtened. (E sorok írója egy többnaposra nyúló országos családlátogatás alkalmával kapott több büntetést is pár éve, miután elfelejtett 10 napos matricát venni. Így nem volt kérdés, hogy a büntetések helyett az éves országos matricát választotta, a saját tapasztalat azt mutatja, ez egy nagyvonalú egérút.)

Vármegye matricák? Megyei matricák?

A megyék neve vármegyére változott. Korábban egy telexes felmérés szerint a pályamatricák kapcsán várták az olvasók a legnagyobb változásokat ezen a fronton.

Úgy tűnik azonban, a vármegyézéshez senkinek sem fűlik a foga ezen a fronton.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt-nek biztosan nem:


nmfzrt megyei matrica

Kép forrása: Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

A felhasználók se igen keresnek így a Google Trends szerint:

megyei vs vármegyei matrica

Kép forrása: Google Trends

Így sok más szolgáltatóhoz, híroldalhoz és bloghoz hasonlóan mi is maradunk a megyei matrica megnevezésnél.

Autópálya-matrica lekérdezés rendszám alapján

A matricákat néhány online felületen eddig is le lehetett kérdezni rendszám alapján, de most a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalára kikerült egy új lekérdezési lehetőség. 

Az autópályamatrica lekérdezés rendszám alapján főleg azok számára volt fontos, akik használt autó vásárlás előtt kétséget kizáróan meg akartak győződni arról, hogy valóban van-e matrica a gépjárművön, és persze a flottakezelők számára is lényeges segítség. 

Ugyanakkor az eddigi megoldások csak az online vásárolt matricákra "láttak rá", így sokszor az eredmény nem volt biztos. 

Az említett új funkció segítségével azonban a teljes adatbázis feltárul, ahogy a szolgáltató írja:

Így a lekérdezés eredménye nem függ a vásárlás módjától, azaz mindegy, hogy az autópálya-matricát a NÚSZ Zrt. honlapján, vagy éppen viszonteladókon keresztül, például benzinkúton, esetleg SMS-ben vagy mobilapplikáción keresztül vették-e.

A lekérdezéshez elég megadni a felségjelet és a rendszámot, és a kérés gomb megnyomása után máris látható az eredmény. Mindössze a megvásárolt, de még nem érvényes matricákat nem dobja ki a rendszer. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alapjarat.blog.hu/api/trackback/id/tr6418032562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása