Alapjárat - autós blog

Nagyon máshogy melegszik fel a tűző napon egy kisautó és egy nagy egyterű!

2018. augusztus 24. 15:47 - alapjarat

Lassan vége a nyárnak, de a dolog csalóka, mert erős napsütésben egy autó ilyenkor is brutálisan képes felmelegedni. Az emberek hajlamosak elbagatellizálni a veszélyt, aminek minden évben van néhány áldozata, általában kisgyerek.

A tragédia mindig ugyanúgy kezdődik: valakinek sürgős elintéznivalója akad, ezért leparkol, majd az autót úgy ahogy van a napon hagyja azzal, hogy az egész nem tart tovább néhány percnél. Pedig egy zárt autó úgy viselkedik, akár az üvegházak, a külső felület hamar felforrósodik, ami aztán felmelegíti a benti levegőt. Legrosszabb persze az, ha az ablakok teljesen fel vannak húzva, de nehogy azt hidd, hogy pár centiméternyi rés olyan sokat segít, hogy bárkit az autóban hagyhatsz a napon.

Természetesen kisgyerekek esetében legveszélyesebb a dolog. Amerikai kutatók arra figyelmeztetnek, hogy egy kétéves gyereknek elég egyetlen órát a tűző napon hagyott autóban töltenie ahhoz, hogy akár bele is haljon ebbe. Végzetes ugyanis, ha a testhőmérséklet tartósan 40 fok fölé emelkedik, ami egy tűző napon hagyott autóban egyetlen óra alatt bekövetkezhet, de egy árnyékban álló zárt kocsinál sem kell ehhez mindössze két óra.

 

Amerikai kutatók szerint azonban a belső hőmérséklet nagyban függ az autó színétől és méretétől, a kisebb kocsik lényegesen gyorsabban felforrósodnak, mint a nagyobb autók és a kisbuszok.

Hogy milyen különbség lehet az egyes autó között, azt jól mutatja az Alapjárat.hu autós portál tesztje, amelyben egy sportautót, egy modern középkategóriás SUV-ot, valamint egy méretes egyterűt tettek próbára 30 percig. A srácok megnézték azt is, hogy ezt követően mennyi idő alatt hűthető vissza az autó a tető lenyitásával vagy éppen a klíma bekapcsolásával. Talán nem árulok el titkot azzal, ha elmondom, ez azért szolgált meglepetéssel!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alapjarat.blog.hu/api/trackback/id/tr9114200491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása