Alapjárat - autós blog

Miért nincsenek féklámpák a Forma-1-es autókon?

2021. március 19. 21:42 - alapjarat

Fogas kérdés.

Képzeld el egy pillanatra, hogy egy F1-es autóban ülsz. Menő érzés, igaz? Éppen 300 km/h feletti tempóval száguldasz, próbálsz bekerülni az elöl haladó szélárnyékába, talán már éppen a következő kanyarban végrehajtandó előzésre összpontosítasz. Képzeld el, hogy hirtelen felvillan a másik autó féklámpája, jelezvén, hogy a versenyző lassítani fog. Mit gondolsz, segítené vagy akadályozná-e ez a pilótákat?

A WTF1 Forma-1-es csatorna elemzése szerint a versenyzők ilyenkor nem akarnak még egy zavaró tényezőt látni az egyébként is komoly koncentrációt igénylő helyzetben. A világ legjobb pilótáiról beszélünk, a féktávokat szinte mindenki ugyanúgy állapítja meg, így ők pontosan tudják, mikor fog lassítani a másik.

Az FIA az elmúlt időszakban kiváló munkát végzett a Forma-1-es futamok biztonságának növelése érdekében. 2018-ban bevezették a pilóták fejét védő glóriát, mely egyesek szerint megmentette Charles Leclerc életét a Belga Nagydíjon. A versenyzők biztonságosabb tűzálló overált és kesztyűket viselhetnek, a féklámpák azonban inkább zavarólag hatnának, mintsem növelnék a biztonságot.

A féklámpák használata tehát értelmetlen, és a balesetek elkerülését sem segítené elő. Ha egy F1-es pilóta elméri a féktávot, nagy valószínűséggel a másik autó hátuljának fog ütközni.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek világító elemek az autókon. 2019-ben az FIA elrendelte a hátsó szárnyra felszerelt LED-lámpák, valamint a dizzúforon lévő jelzőfény használatát. Ezek annak jelzésére szolgálnak, hogy az autó energiakímélő módban van, ezáltal némileg lassabb tempóban fog haladni. A fényjelzések általában az egyenesek végén, a féktáv előtt villannak fel. Esős körülmények esetén a középső lámpa egyben figyelmeztető jelzésként is szolgál, hogy a versenyzők jobban észleljék egymás autóját rosszabb látási viszonyok esetén.

Ha már a féklámpáknál tartunk, ide kattintva kipróbálhatod, hány autót ismersz fel a szóban forgó alkatrész jellegzetessége miatt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alapjarat.blog.hu/api/trackback/id/tr1616471038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása