Alapjárat - autós blog

A jövő megérkezett: a napelemes autók tényleg lehetnek környezettudatosak

2018. február 22. 05:33 - alapjarat

Villamos energia felhasználásával működő autók már viszonylag régen futnak az utakon, de annak a kérdése, hogy ezek használata valóban környezettudatos választás-e, a mai napig nem egyértelműen tisztázott dolog.

Tény, hogy a villamos járművek kifejlesztésének eleve az volt a célja, hogy a szénhidrogéneket, mint üzemanyagokat leváltsa. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy a helyettesítőként alkalmazott villamos energia milyen forrásból származik, hogyan állítják elő.

Az elektromos autózás területén a napjainkban zajló innováció egyik legfontosabb területe a napelemek beillesztése a villanyautózás rendszerébe. Már a piacon vannak olyan napelemek, amelyek akár privát ingatlanok környezetében telepítve is képesek gondoskodni a család használatában álló autó villamosenergia-igényéről. A jövő az autókra szerelt napelem, de amíg a napelemek mérete és termelési kapacitása között a tudomány nem képes a fordított arányosság okozta távolságot csökkenteni, egyelőre maradnak a nagyobb méretű, földre, garázs- vagy háztetőre telepített verziók.

daveenergy

Az elektromos autók vonzereje nem csak abban rejlik, hogy – helyi szinten és/vagy globálisan – kevésbé szennyezik a környezetet, hanem abban is, hogy mind a dízel-, mind a benzines változatokhoz képest költséghatékonyabb az üzemanyag-felhasználásuk. Mit jelent ez? Egy villanyautó elektromosáram-fogyasztása hagyományos üzemanyagra átszámítva körülbelül 2 liter 100 km-en, ezzel szemben tény, hogy a kifejezetten jól fogyasztó autók átlagát sem nagyon lehet 4-5 liter alá szorítani. (Az adat forrása a villanyautosok.hu, és otthoni konnektorból való töltésre vonatkozik, fele arányban nappali, fele arányban éjszakai áramból.)

Ha azonban még ezt az alacsonyabb szintű fogyasztást is ingyenessé tudjuk tenni, azaz képessé válunk házilag előállítani a közlekedéshez szükséges üzemanyagot, még inkább nyert ügyünk van. Ha a birtokunkban levő villanyautó alapvetően városi jármű, amellyel átlagosan napi 100 km-nél többet nem teszünk meg, megoldható, hogy kizárólag akkor „tankoljunk”, amikor az autó otthon, használaton kívül áll. Sokan szívesen lemondanánk a benzinkútra járásról, a sorban állásról, a bűzről és a szennyeződésveszélyről, az árváltozásokkal kapcsolatos aggodalmakról, nem igaz?

Napelemes rendszerek tervezésével, a megálmodott rendszer kiépítésével kapcsolatban a Dave Energy szakemberei több éves tapasztalattal állnak rendelkezésére. Szívesen segítünk a napelemek fajtájának kiválasztásában (kapacitás- és hely függvényében), az inverterek típusaival kapcsolatos tudnivalókban, pályázat vagy hitel ügyintézésében is!"

Forrás:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alapjarat.blog.hu/api/trackback/id/tr3813688916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása