Alapjárat - autós blog

Pofátlan átverés terjed a használtautó-piacon

2021. május 10. 11:02 - alapjarat

Az autódat árulva könnyen áldozatául eshetsz egy aljas csalásnak, aminek célja itt is napjaink kincse, a katalizátor megszerzése. Olvasóink elmondásaiból körvonalazódott az átverés pontos módszere.

Szomorúan tapasztalhatod, hogy nap mint nap újabb hírek érkeznek katalizátorlopásokról. A némi nemesfémet (platinát, ródiumot és palládiumot) tartalmazó alkatrészt pár perc alatt gyerekjáték szinte hangtalanul leszerelni a legtöbb autótípus alól. A katalizátorok lopása egyébként Európa nyugati felén is egyre inkább elterjedőben levő bűncselekmény.

Az idősebb autópark által uralt piaci jellemzők miatt Magyarországon még gyakrabban szembesülhetünk a problémával, mivel többnyire a kétezres évek első feléig gyártott autótípusok alatt található olyan alkatrész, amely nagyobb arányban tartalmazza az elmúlt időszakban olyannyira megdrágult ritka fémeket, és a katalizátor elhelyezése is alkalmasabb a gyors levágásra, mint az újabb autókon. Van néhány modell, amelyek kifejezetten felülreprezentáltak az áldozatok között, de cikkemben nem nevesítem ezeket, nehogy akár még innen is tippet szerezzenek a tolvajok és a csalók.

Csalók, igen, mivel ez az írás egy olyan, sajnálatos módon egyre inkább terjedőfélben levő csalásról szól, aminek mindenki könnyen áldozatává válhat, aki meghirdeti a használt autóját. Ugyanis egy ügyes húzással a vevőnek álcázott csaló egy napon belül nem csak a vételárat kapja vissza és a katalizátor árát veszi el a jóhiszemű eladótól, hanem – erőszakos fellépésétől függően – akár még aránylag nagyobb összegű „fájdalomdíjat” vagy „utazási költségtérítést” is lehúzhat róla. De kezdjük az elején.

hasznaltauto-csalas-02.jpg

Megveszik, de visszahozzák

Meghirdetted az eladni kívánt autódat a szokásos felületeken, és várod az érdeklődőket. Különösen megörülsz a telefoncsengésnek, ha nagyobb köbcentis benzinmotoros az alany, mert arra általában a szokásosnál alacsonyabb a kereslet. Felhív a potenciális vevő, megbeszélitek a találkozót. Ha alapból óvatosabb vagy, nem a saját házadhoz hívod őket, de mivel az adásvétel során úgyis kiderül a lakcímed, sajnos ezzel nem kerülöd el a kellemetlenségeket. Fogj azonnal gyanút, ha nagyobb létszámú csoport érkezik megtekinteni az autódat.

A nagydarab „családtagokból” és segítőkész barátokból álló csapat már az első pillanattól elkerülhetetlenül nyomást fog gyakorolni rád. Az autót alaposan megnézik, kipróbálják, és rendesen lealkudják, mintha lenne tétje a dolognak. Utána megtörténik az adásvétel, szerződést köttök, kifizetik a kocsidért a nyomott összeget, és elhajtanak vele. Jó, hát kevesebbet kaptál, mint amire legrosszabb esetben is számítottál, meg nem is voltak szimpatikusak a vevők, hiányzik a megnyugtató érzés, hogy szerető, gondos gazdának adtad tovább az addig dédelgetett autódat. Még nem tudod, hogy a nap végén megint a te dolgod lesz gondozni a kocsit, most még csak próbálsz annak örülni, hogy elment az autó, következhet egy új fejezet.

hasznaltauto-csalas-03.jpg

Pár óra múlva csörög a telefonod, a vevő hív. Visszautasítást nem tűrő hangon közli, hogy az autó nem felel meg a hirdetésben foglaltaknak, ezért már hozzák is vissza. Tudják a lakcímed (hiszen rajta van a szerződésen), megérkeznek a népes családdal, és idegesek, hiszen átverted őket. A színjáték tetézhető azzal, hogy akár még ők hívják ki a rendőrt is, ha esetleg vonakodnál magadtól kimenni az utcára 4-5 nagydarab, felháborodottan ordító fickó közé. Pro tipp: mindenképp várd meg a rendőrt, és ha a „vevők” nem hívnák ki, tedd meg te. Mindenképp kisebb lesz a fizikai nyomásgyakorlás és fenyegetés ereje. A végeredmény közel hasonló: vissza kell venned az autót, mivel közlik, hogy valótlanul állítottad (vagy nem írtad le ennek az ellenkezőjét), hogy nincs az autód alatt katalizátor.

A trükk ugyanis a következő: a magukat vevőnek álcázó csalók elviszik a kocsidat egy garázsba, ahol nyugodtan tudnak dolgozni. A katalizátort ügyesen kiszedik, és csak az üres dobot teszik vissza az autó alá. A katalizátor ára így már biztosan az övék marad, ez típustól függően 100 ezer forint feletti bevételt jelent a csalóknak, amennyiért leadják az erre szakosodott (akár hivatalos) átvevőknek. Ők becsatornázzák azt a feldolgozás következő, külföldön zajló fázisaiba, ahol végül kinyerik az alkatrészből a ritka nemesfémeket.

hasznaltauto-csalas-04.jpg

Ezt követően – immár az üres dobbal az autó alatt – ellentmondást nem tűrően visszahozzák a jóhiszemű eladóhoz az autót. Mivel gyakorlatilag bizonyíthatatlan, hogy valóban volt-e előzőleg katalizátor az autón, nagyjából biztos, hogy vissza fogod venni az autót. Ezekben a nehéz percekben valóban segíthet a rendőr jelenléte. Fontos, hogy a visszavételt is papírozd le, ne csak egyszerűen eltépjétek az adásvételi szerződést, mivel ha időközben közlekedési szabálysértést, jogosulatlan úthasználatot vagy bűncselekményt követtek el az autóddal, bizonyítani tudod, hogy nem a te birtokodban volt a vonatkozó időszakban a jármű.

A bűnözők még tetézhetik is a színészi teljesítményüket azzal, hogy a helyszínen látványosan felhívják a megyei közlekedési felügyelőséget és bejelentik, hogy vizsgálják ki, hogy hogy mehetett át az autó az előző műszaki vizsgán katalizátor nélkül és követelik, hogy rendeljék be soron kívüli vizsgára. Ez természetesen csak a show része, nem jár következménnyel. Minden arra megy ki, hogy további összegeket sajtoljanak ki belőled: fizess, hogy ne jelentsék be a fenti közlekedési felügyelőségen, vagy hogy térítsd meg a „jóhiszemű” megtekintő csapat minden egyes tagjának utazási költségét. Ha nem figyelsz oda a nagy kavarodásban és feldúlt lelkiállapotban, esetleg náluk maradhat a forgalmi engedély vagy a törzskönyv, amit a visszavételt követő pár percen belül – amikor már távozott a rendőr – telefonon jeleznek is neked. Amikor találkozol velük, újra kezdődik a fenyegetés („Tudjuk, hol laksz, visszajövünk”), hogy fizess nekik 50-100 ezer forintot útiköltségre és a feleslegesen kieső idejükre. Ember legyen a talpán, aki nem fizet, csak hogy végre eltűnjenek az életéből ezek a csalók.

hasznaltauto-csalas-05.jpg

Mit tehetsz ellene?

Először is, legyél gyanakvó. Ha már a telefonban a katalizátor iránt érdeklődnek, vagy kicsit is gyanúsak, tedd le. Így úszod meg a legolcsóbban. Inkább mondd azt, hogy nincs is katalizátorod. Ha a semleges(!) találkozási pontra egy csapat nagydarab figura érkezik megszakérteni az eladó autódat, ne engedj az alkunak, és ésszerű érvekkel lépj vissza az üzlettől (bár már ekkor jöhet a fenyegető felszólítás kártérítés fizetésére).  

Gondosan papírozd le az adásvételt. Kerüljön be a megjegyzés rovatba az a mondat, hogy a katalizátor meglétét és állapotát a vevő megismerte, és azzal kapcsolatban lemond minden jövőbeli követelésről. Amennyiben van rá módod, készíts közvetlenül a vevő érkezése előtt friss fotókat, amivel igazolhatod a katalizátor meglétét.

Mindenképp jelentsd le a kormányhivatalnál az autó eladásának tényét, ezt legegyszerűbb ügyfélkapun keresztül, online megtenni. Ezzel véded magad az ellen, hogy az eladás után a kocsiddal, vagy annak rendszámával elkövetett esetleges büntetések, szabálysértések vagy bűncselekmények kapcsán ne téged vonjanak felelősségre.   

A fentiek ellenére erőszakos, fenyegető fellépéssel természetesen elérhetik, hogy visszavedd a kasztrált járművedet. Fontos, hogy ha visszahozzák a kocsit, csak rendőr jelenlétében tárgyalj velük. A rendőr által felvett, iktatószámmal ellátott feljegyzésre szükséged lesz ahhoz, hogy ha visszaveszed az autót, el tudd indítani a visszavételi eljárást a kormányhivatalban.

Persze nem szükséges feltétlenül visszavásárolnod egykori kedvencedet. Ha nagyon kemény fából faragtak, és ellenállsz a sokfős társaság pressziójának, akkor megvárhatod, hogy polgári peres eljárást indítsanak ellened . Erre nagy valószínűség szerint nem fog sor kerülni. (Ha mégis, a fontos tudni, hogy magánszemélyként a kellékszavatosság időtartalma egy év, és az első félévben – így ebben az esetben is – az eladót terheli a bizonyítás.) Mivel ismerik a lakcímedet, benned maradhat a félsz, hogy még visszatérnek a későbbiekben, ha nem engedsz nekik.

Az esetleges visszavásárlásról is készítsetek szabályos adásvételi szerződést, 2 tanúval, hivatkozva benne az előző megállapodásra. Az óra, perc pontosságú időpont megjelölésének különös jelentősége lehet a későbbiekben mindkét szerződésben.

Figyelj oda, hogy ha visszaveszed az autót, minden, amit adtál vele (forgalmi, törzskönyv, szervizkönyv, külön gumik, egyéb pluszalkatrészek), visszakerüljön hozzád, hogy elkerülhesd az újabb kellemetlen találkozást.

A katalizátorral kapcsolatos lopásoknak és csalásoknak úgy a legracionálisabb elejét venni, hogy saját magad cserélteted le a gyári alkatrészt egy (nemesfémet kisebb mértékben tartalmazó) utángyártottra, és a gyárit te magad adod le egy megbízhatónak látszó kereskedőnek. Így nagyobb nyugalomhoz, és a kettő közti árkülönbségen meg még egy kis pénzhez is jutsz. Az utángyártott katalizátort nagy valószínűséggel nem fogják lelopni, és csaló vásárlás áldozatává sem válsz. Még az is lehet, hogy a frissebb katalizátor jobb hatásfokkal szűri ki a károsanyagokat, mint a régi gyári. A későbbi viták megelőzése érdekében az adásvételi szerződés megjegyzés rovatába ez esetben még azt is érdemes beleírni, hogy az autó utángyártott katalizátorral felszerelt. 

Nemcsak a gépjármű eladásakor, hanem annak vásárlásakor is légy nagyon körültekintő, főleg olyankor, ha használt autót veszel. Érdemes szakértő segítségét hívni, sőt, ma már a jármű előéletét is gyorsan megtudhatod. Az alvázszám alapján rengeteg információ állhat a rendelkezésedre, úgy mint:

  • Gyári alapadatok, műszaki paraméterek
  • Gyári felszereltség lista
  • Kártörténeti kutatás
  • Lopott autók kutatása
  • Korábbi hirdetések kutatása
  • Szerviztörténet és futásteljesítmény
  • Fotódokumentáció keresése
  • Korábbi tulajdonosok száma
  • Várható becsült általános állapot
  • Várható becsült forgalmi érték
55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alapjarat.blog.hu/api/trackback/id/tr4616527872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kódex 2021.05.10. 16:09:28

Ezt az egészet le lehetett volna írni egyetlen célratörő tagadó felszólító mondatban mondatban, jó nagy felkiáltójellel a végén. Mondjuk, nem lett volna pc. Mert ilyen egyszerű.

szalmakazal 2021.05.10. 16:26:36

Akár hogy is olvasom, ezek az emberek nem ma napoztak, és bűnözői életet élnek, ezt azonnal fel kellett volna ismerni. Cigány egy ügy.

bandiras2 2021.05.10. 16:28:05

@kódex: Ilyen ügyesen körülírni a C-kategóriás mozdonyszőke polgártársainkat... Gyönyörű!

vanRob 2021.05.10. 16:32:18

@kódex: Pontosan tudom, hogy mire gondolsz... És a f@sz kivan azzal, hogy azért kell mindenféle szóvirágok mögé csomagolni a mondanivalót, mert egy unatkzó önjelölt csoportocska kitalálta, hogy azzal üti el az idejét, hogy mondvacsinált okokkal, fellép bárki érdekének védelmében. Ha kérik, ha nem.

metal · http://electric.blog.hu 2021.05.10. 17:26:13

" Erre nagy valószínűség szerint nem fog sor kerülni. (Ha mégis, a fontos tudni, hogy magánszemélyként a kellékszavatosság időtartalma egy év, és az első félévben – így ebben az esetben is – az eladót terheli a bizonyítás.)"
Ez nem igaz! Csak a fogyasztói szerződéseknél van így. Magánszemély, mint eladó esetében a vevőt terheli a bizonyítás!

metal · http://electric.blog.hu 2021.05.10. 17:27:28

Amúgy meg a rendőrt nem azért kell kihívni, hogy segítsen visszavenni az autót, hanem, hogy eltakarítsa a fenyegető hülyéket!

_Alex__ 2021.05.10. 18:22:01

Én csodálkoznék ha az összes alkatrészt fel kellene sorolni, de igaz a legtöbb ember azt sem tudja mi az a katalizátor.
De igen, meg kell nézni milyen társaság jön, nem kell puszipajtás legyen az ember de azért látszik ha necces a helyzet, sőt sokszor a telefonban már hallja az ember miféle népekkel van dolga. Természetesen senkit nem kell diszkriminálni a származása miatt, nem is feltétlen azon múlik, de a viselkedése miatt simán.

Utó Pista 2021.05.10. 18:25:42

Egyszerűbb és rövidebb lett volna.
Cigánnyal ne üzletelj!

Editor Bob 2021.05.10. 18:28:55

Nálam a cigók népszerűsége kb. a lábgomba szintjén van, de azért a korrektség kedvéért megemlíteném, hogy eddig 3-szor üzleteltem cigókkal, és nem volt vészes a tapasztalat egyik esetben sem. Az elsőnél az általam megvett 190-es Merci egész jó állapotban volt, a szerelőm szerint tényleg ki lett cserélve az, amit a cigó eladó állított. A másodiknál egy motorhibás Passatot adtam el nekik jól áron alul. Ott ugyan - mit tesz Isten - 50 ezerrel kevesebb kp volt a vevőnél (voltak vagy 4-en), mint amennyiben ott a helyszínen megállapodtunk, mondta, majd utalja a fennmaradó részt. Nem tette meg természetesen.

Múlt télen meg egy antik kereklámpás Corollát adtam el egy cigónak, aki az az ajtatoskódó típus volt, végig főnökurazott, de korrekten kifizette az összeget, át is íratta a kocsit, és nem jött reklamálni vissza ő sem. Még próbautat se kért a vétel előtt.

így összegezve annyira azért nem kell menekülni, ha egy cigó a vevő vagy az eladó, ha amúgy a kocsi rendben van, csak jól le kell papírozni.

triumphator · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2021.05.10. 18:36:34

Ha többen jönnek, élből felejtős. Egy eladó, egy vevő. Ha nem tetszik, viszlát. És látványosan körbefotózni a kocsit, mielőtt elviszi a vevő. Igen, alá is befotózol.

Tomek71 2021.05.10. 19:09:07

Ezt a módszert az autókereskedő is eljátszák, pont így jártam minap..
Megveszi nyomott áron, kibuherálja a katit, aztán meglazítja a hátsó dobon a bilincset, mintha ott lenne a hiba..

kárárámaispj 2021.05.10. 19:11:24

Én ezt az utolsó jótanácsot nem teljesen értem.
Elmegyek, veszek ugy katalizátort, és felszerelem. A gyárit meg eladom, mondjuk ezen hurrá van negyvenezer hasznom, meg némi szerelgetés a retkes kipufogóban. Ez mégis hogy véd meg attól, hogy
1. Éjjel nekiálljanak flexelni
2. Ne vigyék el megvizsgálni a fent leírt módon, majd hozzák vissza akár ugy katalizátor nélkül.

Pierr Kardán 2021.05.10. 19:20:48

Nos igen, ez egy jellemző dolog, hogy nem lehet nevén nevezni a dolgokat, hiába jellemző egy népcsoportra az adott bűnelkövetési módszer. Csak annyit lehet max írni, hogy az adásvétel cigányútra ment, vagy esetleg annyit, hogy nem hánytál cigánykereket örömödben az autó eladása után.

Komolyra fordítva a szót, talán annyit lehet tenni a dolog megelőzése érdekében, hogy az előre kinyomtatott adásvételi szerződésbe az egyebek pontba bele kell írni, hogy a gépjármű működőképes katalizátorral rendelkezik, amit a nem világító Check Engine lámpa bizonyít.

Ha kiszedik a katalizátort és nem igazítják ehhez a motor szoftverét is, akkor a lambda szonda hibajelet fog küldeni, amitől világít a csekkendzsin. Van persze olyan autó, aminél nem világít a csekkendzsin kiszedett katalizátor esetén sem, de ezt ők nem tudják előre.

Ha pedig megpróbálnak rávenni, hogy töröld ezt a mondatot az adásvételiből, akkor jobb, ha helyben adsz nekik egy tízezrest, hogy hagyjanak békén téged a továbbiakban, még mindig jobban jársz, mintha beleszaladsz egy ilyen cigánykodásba.

Labasmaz 2021.05.10. 19:24:36

"Ezzel véded magad az ellen, hogy az eladás után a kocsiddal, vagy annak rendszámával elkövetett esetleges büntetések, szabálysértések vagy bűncselekmények kapcsán ne téged vonjanak felelősségre."

Mármint az ellen védi magát, hogy őt vonják felelősségre, ugye?

kewcheg 2021.05.10. 19:26:37

Kalányos Polikarbonát, illetve hasonló jellegű nevet tartalmazó tesvérei, rokonai, fajtijai, stb.stb." szia uram" tipusú kommunikáciot folytató bármilyen egyed felbukkanása esetén az autó már nem eladó, kiderült hogy aidszes szerelő cserélt benne olajat, az előző érdeklődő csernobilban élt harminc évig, és különben is, mikor elvitte egy próbakörre, ebolás és kovidos ribancokat szedett föl vele....kalányosék fejveszve, átkozodva menekülnek...

kárárámaispj 2021.05.10. 19:29:25

@kewcheg: Azt csak te hiszed. A tesókat a kábelégetésnél felszabaduló gázok se nagyon érdekelték soha.

Semper Fidelis 2021.05.10. 19:56:10

Ez a "felesleges út" kártérítés ez azért durva. Még hogy fizesse ki nekik valaki, ha mégsem eladó a kocsi.... A használt autó vásárlásban ez a kockázat benne van. Lehet persze óberkodni, de tőlem biztos nem kapnának egy fillért se. Akkor se ha százan vannak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2021.05.10. 20:38:08

nem akarok megbantani senkit, de a 12 eves kolykomnek megtanítottam, cigoval nem uzletelunk. fehér cigoval sem. soha, semmilyen korulmenyek kozott sem.

KissGecihuszár 2021.05.10. 21:06:06

tehát , ha jól értem, amennyiben gyanús a fokozott vevői érdeklődés, mindenképp fegyverrel légy felszerelkezve, pl. gumilövedékessel és azt adott esetben ne habozz használni a mocskos cigány horda ellen! Remélem, jól összefoglaltam és nem voltam polkorrekt módon mellébeszélő?!

Teddyke 2021.05.10. 21:09:53

"Még az is lehet, hogy a frissebb katalizátor jobb hatásfokkal szűri ki a károsanyagokat, mint a régi gyári"

Hogy mit csinál a katalizátor?

DFK 2021.05.10. 21:43:02

C típusú állampolgára nem érdemes üzletelni.

paveway 2021.05.10. 21:44:06

Hat eleve kikotod, hogy a virushelyzet miatt max. 2 ember jojjon, az erdeklodo es a szereloje. Ez nem rasszista dolog, virus van. Es igen, a hianyzo katalizatort jelezne a csekendzsin. Eleg korulmenyes megmutatni, hogy a burkolatban ott a keramia-betet. Raadasul a katalizator nem feltetlenul a kocsi aljan van, mar nagyon regota, sok autonal a leomlobe rakjak.

laci_52 2021.05.10. 22:07:33

A katalizátorlopásnál létezik egy primitívebb vevői trükk is: olajat öntenek a hűtőrendszer kiegyenlítő tartályába és visszahozzák az autót, mondván:"hengerfejes". Ezután fenyegetőznek, jobb esetben csak 100-200 ezer forintot követelnek vissza a vételárból, de lehet, hogy az autó nyomott áron visszavásárlását követelik.

valamilyennev 2021.05.11. 00:18:15

Kis politika. Cigányt nem szidhatod, de védettségi igazolvány nélkül becsületes fehér állampolgárként semmi jogod nincs. Logikus. ...

ymel 2021.05.11. 02:00:52

@vanRob: nem unatkozo csoport: ebbol elnek, ezert fizetik oket. Sajnos

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.05.11. 05:11:27

Szomorú ez, de igaz: cigánnyal nem üzletelek. Már a telefonáláskor elmondom nekik: hogy más vevő is van, és csak akkor jöjjön ha tudomásul veszi: nem most döntök az adásvételről hanem 3 nappal később, a jobb ajánlatot ígérőnek. a próbaútra nem adom át az autó vezetését, maximum beűl egy ember a jobb -1 be és eljön velem. megmondom előre , nincs semmilyen bánatpénz, lehet hogy tök hiába utazik fel.
Többször adtam el saját autómat, és egy cigány vevőm sem akadt. Ennyi.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2021.05.11. 06:45:29

Ezt a bánatpénzdolgot nem értem, ha valaki elmegy lakást nézni az is elkér 50ezret a megnézésért ha nem veszi meg? Vagy ha valaki elmegy a praktikerbe de mégse tetszik neki az akciós bojler akkor kap egy ötöst a vevőszolgálattól?

Bafana 2021.05.11. 07:43:20

Egyes skandináv népcsoportra jellemző ez a magatartás. Nem jut eszembe, hogy melyikre. Alapszabály: ezen skandinávokkal SOHA!!! Érted! SOHA! ne üzletelj!!!

Rhiba 2021.05.11. 07:52:16

Huh de polkorrekt akart lenni ez az írás.
Egyszerűbben is leírhatta volna a lényeget. Cigánnyal nem szabad üzletelni. Nem adunk el neki autót és nem is veszünk tőle. Mint ahogyan rémtörténetek és elúszó milliók szólnak arról, hogy cigány építési vállalkozóval miért nem szabad kezdeni...

Nancsibacsi 2021.05.11. 08:03:33

Ha a kereskedés beveszi be kell adni oda, ha meg nem akkor a bontóba - ennyi. Magánszemélytől autót nem veszünk, magánszemélynek autót nem adunk el - magánszemélyként.

B Real 2021.05.11. 08:32:22

Qrva egyszerű... és sajnos tapasztalatból mondom...
Ha cigány, nepper, főleg ha cigány nepper, cégre venné... akkor hajtsd el a picsába. Nem eladó a kocsi, meggondoltad magad, rokon átveszi, akármi. NEM eladó.
Csak a bajod lesz vele. Inkább rohadjon szét az udvaron mint hogy ezek zaklassanak telefonon, jöjjenek az erős rokonok, fizettessenek veled trélert, meg utiköltséget, meg vételárat. Nem ér annyit az egész.

Medgar 2021.05.11. 08:51:35

@Teddyke: Kiszűri a vízbű azoxigént, a Malvin is megmonta!

Bafana 2021.05.11. 08:59:54

@Nancsibacsi: Ezt a butaságot honnan szedted? Nem minden magánszemély skandináv. Ha egy állapotvizsgálatra elviszed, lekérdezed az előéletet, akkor meglepetés nem érhet. Ezt magánemberként is megteheti bárki. Viszont van olyan kereskedő, aki csak a forgalmit viszi vizsgáztatni...

szajberpiraty 2021.05.11. 09:10:59

@Editor Bob: Pontosan. Kiegészíteném azzal, hogy az eladónak gondoskodnia kell minimum erőről, ha lehetséges, akkor túlerőről. Ha azt látják, hogy az eladón kívül van még 3-4 férfiember az udvarban (ebből azért legalább egy legyen termetes) akkor egészen más a hangnem. Már a telefonban határozottságot kell mutatni, ki kell kötni, hogy semmilyen útiköltséget nem fizet az ember stb..
Alaposan fel kell készülni, de kellő elővigyázatossággal azért lehet velük üzletelni. Eladás után rögtön lejelenteni az adásvételt, mert tuti, hogy felmennek vele autópályára. Én két ilyen bírságot is kaptam, de bementem az adásvételivel, meg a lejelentést igazoló papírral az útdíjasokhoz, és törölték a bírságokat.

ezegyfa 2021.05.11. 09:15:48

A "Mit tehetsz ellene?" alatti rész kimeríti a rasszizmus fogalmát. Tapasztalati úton gyártott előítélettel egy haladó liberális demokrata nem élhet. Miből gondolja azt a cikkíró, hogy ha népes a vásárló társaság akkor gyanakodni kéne? Tipikus rasszista előítélet.

kewcheg 2021.05.11. 09:17:47

Nem tudom létezik-e még a használtautópiac intézménye? Amikor vasárnap délelőtt az ember kiviszi a verdáját egy vásártérre és ebédig "árulja." Én még a 90-es években vettem és el is adtam így autót. Ott face-to-face ment a párbeszéd, komoly és komolytalan érdeklődőkkel, ez valamilyen szintű védelmet is nyújtott, hiszen láttad hogy kiféle-miféle nézegeti az autódat, és nem kérhet kártérítést, hiszen ő akart autópiacra menni....

kewcheg 2021.05.11. 09:32:25

@ezegyfa: ez a fajta hozzáállás engem is felháborít.Én direkt szoktam örülni, ha olyan népes csapat köszön be hozzám, amelyik tűzifát, krumplit, ágyneműt vagy covid oltást árul. Legalább leülnek a nappaliban és vigyáznak a nyitva maradt házra, míg én egyikükkel a konyhába megyek, hogy elővegyem a rejtekhelyről a pénzemet és kávét főzzek nekik....

rekspeiler 2021.05.11. 09:54:21

Tesókkal csak két dolgot nem szabad. Eladni nekik és venni tőlük és akkor nincs ilyen probléma.

metal · http://electric.blog.hu 2021.05.11. 10:29:50

@Semper Fidelis: Ebben van tapasztalatom. Árultam egy megmaradt acélfelni szettet Lacettire (a leírásban benne volt, hogy adok hozzá egy picit sérült gyári dísztárcsa szettet, de az nem árképző). 20e-be tartottam, felhív a muki, hogy az ország másik végéből jönne érte, biztosan hibátlan-e. Mondom igen, nincs használatot befolyásoló hibája. Eljön, szakadó esőben nagyítóval végig nézi a 4 felnit. Az egyiken talál egy használatot semmiben sem befolyásoló karcolást (kb 15 éves használt felniről beszélünk). Mondja, hogy adjam oda 15-be, meg 5-t adjak még neki, mert átvágtam, és ő mennyit autózott, és különben is a dísztárcsaszett sérült. Néztem rá bután, majd közöltem, hogy ha gondolja, megnézhetjük, hogy gyorsabban szalad-e, mint a kutyám. Még ő volt kiakadva, de végül elhúzott:) Nem C betűs volt, csak a rend kedvéért.

Nancsibacsi 2021.05.11. 12:14:56

@Nancsibacsi: Vásárolni azért nem vásárolok magánszemélytől mert akkor gyakorlatilag nincs gari. Elméletileg van - fizethetek érte 100 ezreket előre szakértőnek, meg járhatok bíróságra - köszi, nem.
Eladni meg azért nem fogok mert a bűnözők - akiknek ez a megélhetésük - mindig egy lépéssel előttünk fognak járni átverésben. Most ezt a postot már ki tudnám védeni - ok. De aki mondjuk az elmúlt fél évben még nem olvasta ezt a posztot és autót adott el, annak így járás esete van? Én inkább veszítek stabil 20%-ot azon, hogy kereskedőnek adom el az autót minthogy opcionálisan átbasszanak és felidegesítsem magam.

para_noir 2021.05.11. 13:14:13

Az a baj, hogy kisértékű, lepukkant autót más nem vesz meg. Pár éve volt egy öreg kisautóm, amit az állomásra kijárásra használtam, mert nem kellett félteni, hogy napközben valaki kárt tesz benne. Egy idő után váltottam inkább bringára, az autó meg olyan csúnya volt, hogy nem akartam, hogy a ház előtt ácsorogjon, de hirdetni sem mertem, mert tudtam, hogy csak tesók jönnek, és abból jó nem lesz. Végül a sors oldotta meg, felraktam egy helyi fb csoportba ingyen elvihetőnek pár szatyorni ruhát, jött érte Márió és tesókái, akik rákérdeztek, hogy a verda eladó-e, mondtam hogy igen, 60-ról indultunk, 30-ért vitték el, így is örültem neki, mert ha a roncstelepre viszem ki, az még nekem kerül pénzbe. Mikor már a 30-ra kezet fogtunk, hirtelen kiderült, hogy hengerfejes, és legyen 20, mondtam, hogy akkor a Dunába tolom inkább, maradtunk 30-ban. Egyébként nem volt szar állapotban műszakilag, szóval valszeg pár nap múlva eladták Szabolcsban melósautónak 80-ért. Azért persze két autópályabünti csak jött nemsokára, szerencsére én az eladás után öt perccel már a gép előtt ültem, hogy leirassam a nevemről.

az_igazi_trebitsch 2021.05.11. 13:24:54

Ez baromság. Miből állapította meg a tisztelt vevő néhány óra múlva, hogy nincs katalizátor az autóban, ha egyszer a dob a helyén van? Netán röntgen szeme van? Ha viszont azt állítja, hogy leszerelte a dobot, és úgy jött rá, hogy nincs benne a katalizátor, akkor nincs az a bíróság, amelyik előtt be tudná bizonyítani, hogy nem ő vette ki. Szóval, kamu ez az egész történet. És az is hülye, aki hagyja magát így bepalizni.

gigabursch 2021.05.11. 13:55:16

Mondd ki! Cigányok.

A pintőrség még falaz nekik.

WildBear 2021.05.11. 14:24:32

@az_igazi_trebitsch:
Nyilván kamu, a megfélemlítésre épül az egész, hogy te ott vagy egyedül, ők meg tizen, és agresszíven ordítanak.
Ez nem a bíróságra van célozva, hanem arra hogy ott helyben megijedsz, és fizess.

megelhetesi 2021.05.11. 15:18:08

@Editor Bob: Tehát az rendben van, hogy 50 ezerrel megvezetett egyik? Szerintem a cigány mindig megpróbál át.aszni, esetleg nem sikerül neki, esetleg nem vetted észre mivel .aszott át!

pofádlapos 2021.05.11. 16:25:09

Csak a tetves cigányállatok kultúrájának egy újabb, tűzzel-vassal, kalasnyikovval irtandó megnyilvánulása.
Semmi egyéb.

pofádlapos 2021.05.11. 16:38:26

@ezegyfa: "Miből gondolja azt a cikkíró, hogy ha népes a vásárló társaság akkor gyanakodni kéne? Tipikus rasszista előítélet."
Remélem ez csak szarkazmus volt. Mert ha nem, kár beléd még a következő levegővétel is.

eplethy 2021.05.11. 17:03:29

Kíváncsi vagyok, a kiválasztott nép által irányított média mikor fog leszólni a blog.hu-nak, hogy nem szabad hagyni kimondani kommentekben a nyílvánvalót. Youtube-on van olyan video, ahol automatikusan törlődik a C-s szót tartalmazó komment.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2021.05.12. 07:17:58

@az_igazi_trebitsch: te ezt a net biztonágában így gondolod, Sanyibá vagy Margitnéni meg nem így amikor megérkeznek tizen a háza elé megbeszélni a dolgot.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2021.05.12. 07:27:27

@megelhetesi: Mi házat vettünk tőlük, a szerződés aláirása előtti napon hívott az az öreg, hogy mégse annyi hanem félmillával több. Mondtuk neki, hogy akkor majd megveszi más. Pár óra mulva visszahívott, hogy na jó marad az ár menjünk megkötni. Ügyvéd előtt ott a papírok és megint közli, hogy mégse, vagy félmillaplusz vagy nem adja el. Mondtuk, hogy akkor nem adja el és viszlát. Hümmögött és mégis eladta.

Külön vicces, hogy ő mondta előtte, hogy mióta hirdeti senki meg se nézte a házat (nyilván aki megnézte az lassitás nélkül ment tovább amikor meglátta kivülről) szóval evidens volt hogy oda fogja adni csak bepróbálkozott mert ez a viselkedés van belekódolva.

bati67 2021.05.12. 13:52:18

@eßemfaßom meg áll: Remélem, hogy a végén "félmillamínusz"-ért vetted meg! :-)

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2021.05.12. 19:12:47

@bati67: á eleve röhejesen olcsó volt, a féllel többet is röhögve megérte volna de a krvaannyával cigánykodjon.

laurentex 2021.05.13. 13:02:01

nem azt kellene a szerződésbe írni, hogy nincs az autóban katalizátor ?

0gábor 2021.05.16. 15:43:58

és miért nem mered leírni, hogy ezek cigányok?!
süti beállítások módosítása