Alapjárat - autós blog

Ilyen lesz a közlekedés 2057-ben a Discovery Channel szerint

2021. április 23. 11:12 - alapjarat

A tudományos csatorna dokumentumsorozatában megpróbálják megjósolni, milyen lesz a világ három-négy évtized múlva.

Sokan kíváncsiak arra, hogyan fest majd a világ a távoli jövőben. Nos, a Discovery Channel készített egy háromrészes dokumentumsorozatot, amelyben tudósok, mérnökök és egyéb szakértők mondják el elképzeléseiket a technológia 2057-es állapotáról. A most következő összeállításban mindent megtudhatsz a tudományos televíziós csatorna futurisztikus műsoráról – mi természetesen leginkább a közlekedésre és az autókra összpontosítunk.

Minden, amit a sorozatról tudni érdemes

A 2057 dokumentumsorozatot először 2007. január 28-án mutatták be a Discovery Channel műsorán. A program házigazdája Michio Kaku, elméleti fizikus volt. A háromrészes sorozat olyan emberekről szól, akik az akkori trendek alapján megpróbálták megjósolni, milyen lesz a világ 50 évvel később.

discovery.jpg

Lassan 15 év távlatából rendkívül érdekes látni, milyen elképzeléseik voltak a szakértőknek a jövőről. Nézzük is meg közelebbről, miről is szóltak az egyes epizódok.

  1. rész: A Test (The Body) Az első epizód az orvosi technológiáról és a fejlett gyógyszergyártásról szól, melyek segítségével tovább élhetünk, valamint a gyógyítás anélkül is megvalósulhat, hogy emberi kéz érintené a beteget. Ebben a részben szó esett a robotok által végzett műtétekről. Az amerikai Mayoclinic információi szerint ez a technológia precízebb, rugalmasabb és irányíthatóbb beavatkozás elvégzését teszi lehetővé a sebészek számára. Ennek megvalósulására és gyakorlati alkalmazására kevesen gondoltak korábban.
  2. rész: A Város (The City) A második rész számunkra a legérdekesebb, ebben ugyanis a 2057-es közlekedés bemutatására kerül sor. A szakértők elképzelései szerint akkor már sofőr nélküli autók lesznek, illetve a járművek automatikusan a fékre lépnek majd, ha az érzékelők balesetveszélyt észlelnek. Az önvezető technológia és az ütközés-elkerülő rendszer 2021-ben már elérhető, azonban minden tekintetben fejlesztésekre szorul.
  3. rész: A Világ (The World) Sokak szerint a harmadik, befejező epizód a legösszetettebb. Ebben a részben szó esik extrém sebességgel adatokat továbbító műholdakról, valamint lehetséges geopolitikai forgatókönyvekről Kína és az Amerikai Egyesült Államok között. A szakértők szerint az egyre fokozódó energiaválságot a napenergiát hasznosító termékek elterjedése fogja enyhíteni.

Melyek azok a sorozatban említett autóipari vívmányok, amik ma már léteznek?

Ütközés-elkerülő rendszer

Néhány autóban már elérhető ez a viszonylag egyszerűen működő kiegészítő. A járműveken lévő érzékelők segítségével a rendszer felismeri az autó előtt lévő akadályok távolságát. Ha túl közel megyünk, a szenzorok figyelmeztetik a rendszert, mely automatikus fékezési mechanizmust hajt végre.

Önvezető autók

A 2007-ben bemutatott sorozat egyik jelenéteben egy hölgy ül a hátsó ülésen, miközben az autó magától halad a megadott úti cél felé. A teljesen önvezető technológia egyelőre fejlesztés alatt áll, emellett pedig a megfelelő jogszabályi hátteret is ki kell dolgozniuk a döntéshozóknak. Bizonyos funkciók azonban már most is elérhetőek. Ilyen az automatikus parkolást elvégző asszisztens rendszer, mely többek között az alábbi modellekben található meg:

- 2018 Audi A8

- 2018 Ford Expedition

- 2018 Tesla Model S

- 2019 Lincoln Navigator

Amennyiben érdekel, a Discovery Channel 2057 című dokumentumsorozat összes epizódja megtekinthető a YouTube-on. Ide kattintva elérheted a második részt, amely egyebek mellett a közlekedési vívmányokról szól.

forrás: HotCars

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alapjarat.blog.hu/api/trackback/id/tr4816510492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása