Autós hírszemle

Hasznos infók és érdekes hírek autósoknak az elmúlt hétből

2019. július 02. - alapjarat

Ki a felelős, ha egy balesetet önvezető autó okoz?

Filozófus az önvezető autózásból fakadó morális problémákról. Egy önvezető autó okozta balesetért ki a felelős? Az autó, aminek a rendszere nem tudta elkerülni a balesetet? A tulajdonos, aki lemondott arról, hogy kontrolloláljon egy általa valószínűleg baleseti szituációt? A gyártó, aki nem elég fejlett vagy elég tanulékony vagy elég ösztönös rendszert tett az autóba? Az állam, aki a szabályozás során engedte, hogy a gyártó legyártsa, a tulajdonos pedig használja az önvezető autó, ami balesetet okozott? Tovább.

Önvezető autó

Autópályán elgázolt vad

Az autózás és a vadásztársaság működése is veszélyes üzemnek számít. Tegyük fel, találkozik a kettő, és egy autópályán vadgázolás történik, jelentős vagyoni kárral. Jogász legyen a talpán, aki egy ilyen szituációban igazságot tud tenni. Az Autójogász alaposan körbejárta a témát, hogy ne neked kelljen a paragrafusok útvesztőjében elveszni. Tovább.

A sebességhatárok nincsenek kőbe vésve

A Magyar Közút 29 szakaszon csökkentette a sebességet, 2 szakaszon pedig növelte. Érdemes áttekinteni a listát, nehogy a beivódott rutin miatt büntessenek meg. Tovább. 

Menők az elektromos autók hang nélkül. De már nem sokáig!

Az elektromos autók egyik legnagyobb hátrányaként a környezetükre gyakorolt hatást említik: egyszerűen túl halkak, és emiatt sokszor észre sem veszik, hogy a közlekedésben nincsenek egyedül. A zajtalan járművek emiatt jóval balesetveszélyesebbek nem eletromos meghajtású társaiknál. Az Európai Parlament a gyalogosok és kerékpárosok védelmében új rendeletet adott ki, aminek most jár le a határideje: ennek értelmében az új hibrid és elektromos jármáveket csak hanggenerátorral felszerelve lehet forgalomba engedni. Tovább.

Az alacsony nyomás a gumiban több szempontból is káros

Néhány éve minden újonnan forgalomba helyezett autón kötelező jelleggel elvégzik a guminyomás ellenőrzést. A rendszert nem csak azért találták ki, mert az alacsony nyomású gumik veszélyesek a magasabb defekt miatt, hanem mert ilyen gumikkal több pénzt költenek az autótulajdonosok. Éves szinten a nem megfelelő nyomás akár több százezer forint többletköltséggel járhat, a több üzemanyag pedig több szennyezést is jelent a környezetre nézve. Tovább.

Rekordforgalom - a legnépszerűbb Alapjárat-cikkek 2019 júniusában

Még soha ekkora forgalmat nem bonyolított az Alapjárat, a legjobb napokon a bűvös 100 ezres látogatószámot is sikerült megugrani

Az Alapjárat még nincs 3 éves, de most júniusban több rekordot is sikerült beállítani. Következzenek a példátlan csúcsok és a legjobb cikkek júniusból.

Alapjárat rekordok

1. Ebben a hónapban kétszer is sikerült megdönteni a korábbi forgalmi csúcsot, és mindkét alkalommal 100 ezer látogatót sikerült vonzani. Június 17-én 110 494, június 27-én pedig még ennél is több, 136 785 látogató volt kíváncsi az Alapjárat cikkeire.

alapjarat-junius.png

2. Csak hogy értsd, mekkora számok is ezek: a 2 említett nap forgalma több lett, mint a teljes 2019. januári forgalom (ami alig haladta meg a 201 ezret).

3. Ezzel minden idők legjobb forgalmú hónapját sikerült elkönyvelni, csaknem 800 ezer látogatót , ami azért is durva, mert az év legmelegebb napjain nem gondoltuk volna, hogy a strandok, kirándulóhelyek és egyéb szabadidős tevékenységek méltó vetélytársa lehet a weboldalunk. 

4. És ez még mind semmi! A Facebook oldalunk elérte a bűvös 100 ezres látogatót. 

5. Ezzel beértük a nagyjából 10 éve működő AutóNavigátor.hu oldalt, és ugyan csak pár száz követővel, de le is hagytuk őket. 

alapjarat-100k.png

6. Ugyanakkor nagyjából 1-2 hete mindennap a legnagyobb aktivitást generáljuk posztjainkkal, kvízeinkkel, galériáinkkal: a csatolt képen jól látható, hogy a legnagyobb követőtáborral rendelkező Vezess.hu 189 ezer oldalkedvelője 299 ezer aktivitást (kedvelést, hozzászólást, megosztást) adott, míg az Alapjárat kicsivel kevesebb, mint feleakkora követőtábora kicsivel több, mint kétszeres aktivitást mutatott. 

Alapjárat cikkek

Na jó, most hogy már mindenki tövig rágta az ujjain a körmét, következzenek a cikkek, amelyekkel ezeket a csodálatos eredményeket sikerült elérni: 

1. Vérfagyasztó balesetet rögzített egy fedélzeti kamera

A Lengyelországban történt brutális balesetben egy kamion, egy KIA Ceed és egy másik gépjármű szerepelt, és hihetetlen módon mindenki túlélte a balesete. 

2. 9+1 gizda rendőrautó a nagyvilágból

Habár a sok rendőrvicc azt mutatja, a mundérnak itthon nincs nagy becsülete, de ha ilyen autóval járőrözhetnék, eskü, hogy felcsapnék pandúrnak.

3. 72 ezer forintért kapható egy Ferrari 599 GTB

Erről a cikkről még én is azt hittem, hogy csak kattintásvadász írás, és mondjuk egy matchboxról van szó, de nem, valóban igaz a sztori! 

4. 12+1 használt autó 500 ezer és 1 millió forint között

Nos, ez az a cikk, amit muszáj elolvasni, és muszáj megszakérteni, kommentben pedig legalább dupla ennyi típust felsorolni, hogy miért nem került bele a válogatásba... Nem irigylem a szerzőt, de a dicsőséges 4. hely így is az övé.

5. 7+1 meghökkentő beltér az autóiparban II. rész

Az utóbbi 2 cikk jól mutatja, hogy közönségünk nem csak a baleset-benzinár-csillivilli autó szentháromságára vevő, hanem igenis érdekel titeket a szakmai, alaposabb munkák is. 

Nagyon köszönjük, hogy olvasol minket, cserébe júliusban is igyekszem, igyekszünk a legérdekesebb autós hírekkel és a legizgalmasabb autókkal jelentkezni. 

Ha nem tetted volna még meg, iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol már 200-nál is több autós videót tekinthetsz meg!

Alapjárat Extra csoport - válogatás a legjobb autós képekből 06

 

Az Alapjárat Extra csoport tagjainak legjobb megosztásaiból, autós képeiből és autós videóiból készült válogatást böngészheted itt. 

 

1. Attila Szűcs - a városi közlekedés szereplői, június 21.

Attila a városik közlekedés kulcsszereplőiről készült kissé vulgáris képpel vitte a prímet. Magadra, családtagjaidra, barátaidra ismersz? Netán te magad is ezekkel a terminus technikusokkal illeted közlekedő felebarátaid?

Városi közlekedés kulcsszereplői

2. Attila Vitárizs - ha ugyanannak a lánynak udvarolnak faluhelyen, június 25.

Falusi bikák, ha ugyanannak a lánynak udvarolnak: a traktoros parasztgyerek és tuningműhely tulajdonos próbálnak dűlőre jutni. 

a falu bikáinak autói

3. Loco El - Ayrton Senna Hungaroring 1986, pályabejárás, június 25.

Az első magyar nagydíjat 1986. augusztus 10-én rendezték, az alábbi képen Ayrton Senna pályabejárását örökítették meg. A versenyt Nelson Piquet nyerte, mögötte szorosan a 2. helyezett Senna.

ayton-senna-1986-hungaroring.jpg

4. Jelentsik Ferenc - fekete fiatalok megpróbálnak fegyverrel autót rabolni, június 25.

A fegyveres rablás nem várt módon hiúsul meg, avagy mire jó a városi terepjáró. 

https://www.facebook.com/watch/?v=1555762967899359

5. Richárd Imre Répás - Manőverezés utánfutó lakókocsival, június 26.

Ha mostanában utánfutós lakókocsival terveztél nyaralást, pár alapvető manővert igazán megtanulhatnál indulás előtt. 

https://www.facebook.com/watch/?v=297392934182402

A Nürburgring új elektromos királya - Autós hírek - 2019. június 9.

Autós híradó az Alapjárattól

A Volkswagen ID.R a Nürburgring új elektromos királya

Romain Dumas pilóta révén új elektromos rekordot állított fel a Volkswagen, a 20,8 km-es nürnburgringi pályára optimalizált Volkswagen ID. R 6:05.336-os időt futott. A 680 lóerős jármű 40,5 másodpercet vert a korábbi rekorderre, amit 2017-ben egy Nio EP9 állított fel.

Bemutatkozott a tisztán elektromos-hajtású Opel Corsa-e

Az Opel első elektromos autója nemrég debütált, egyetlen töltéssel most 330 km-t képes megtenni a Corsa-e, aminek legnagyobb előnye, hogy rendkívül gyorsan tölthető, 30 perc alatt 80%-os töltöttséget lehet elérni, ráadásul az akkura 8 év garanciát ad a gyártó. 

Hőjelzések leadására alkalmas kormánykereket fejleszt a Jaguar

Fűthető kormánykerék - ugye milyen jó egy erősen mínuszos januári reggelen? A Jaguárnál gondoltak egyet a mérnökök, és extra potenciált kerestek és találtak a meglévő funkcióban: hőjelzésekkel adnák tudtára a sofőrnek, ha akadály kerül az útra, vagy ha sávváltásra kell sort keríteni, esetleg vészesen csökken az üzemanyag. Brit tudósok... 

Az OMV bábolnai töltőállomásán működik az első 350 kW-os villámtöltő

A kelet-európai térség első 350 kW-os villámtöltője Bábolnán került átadásra. És hogy ez mit jelent a töltés nyelvére lefordítva? Nos, 30-40 perc alatt 80%-ra tolhatod a töltöttséget, ami az elektromos autózás hőskorához képest már egészen fancy megoldás. 

Felkavaró videó az M7-es autópályán ámokfutó autósról

Ámokfutók mindig voltak, vannak, lesznek, de azért autópályán szembeforgalmat kapni - megfizetethetetlen élmény! Viccet félretéve ennél a veszélyes manővernél a néző semmi másban nem reménykedhet, csak hogy elkapják a tettest, és pár évre kicsavarják az illető kezéből a jogsiját. 

Filmbe illő kamionos jelenet az M3-ason Miskolcnál

Megvan a Terminátor 2 ikonikus jelenete? Nos, itt biztos, hogy nem a T1000-es modell volt a sofőr. Szerencsére a sofőr és mindenki más is megúszta az esetet, maradt a hüledezés, hogyan is történhet ilyesmi? 

Ha tetszett a Müller Atti összeállítása, iratkozz fel az Alapjárat YouTube-csatornájára a további izgalmas autós hírekért!

 

A legfontosabb autós hírek - 2019. június 7.

Az Alapjárattól az autós híreket ma Imelda osztja meg veletek

HJó hírt kaptak az autósok

A MOL csökkentette a benzinárakat 400 forintra, míg a dízel literenkénti ára 403 forintra mérséklődött. Lehet pezsgőt bontani!

Iszonyú meglepetés jöhet a benzinkutaknál hamarosan

Az USA és Kína kereskedelmi háborúja kihatással lehet az üzemanyag árára is, ami a mostanában érvényes csökkenő tendenciát radikálisan felülírhatja. Remélhetőleg a két szuperhatalom megegyezik a közeljövőben és az autósok is nyugodtabban alszanak majd. 

Ehhez az autóhoz adja a legtöbb támogatást az állam

A villanyautóhoz és a nagycsaládos autóhoz járó állami támogatás összevonható, de a feltételeknek mindössze egy gyártó kisbusza felel meg. Ez pedig nem más, mint a Nissan e-NV200-as hétüléses változata.

Megszüntetik a parkolási díjat két kórház mellett

A józsefvárosi önkormányzat emberséges döntése után a Péterfy Kórház - Rendelőintézet és Országos Traumatológiai Intézeténél, továbbá a Heim Pál Gyermekkórháznál válnak egyes utcaszakaszok teljesen ingyenessé parkolás szempontjából. 

BMW-sek követik el a legtöbb szabálysértést

Ezt a következtetést brit kutatók vonták le, és most kivételesen, a magyar viszonyokból kiindulva: elhisszük! A legszabályossabbak a Rover-tulajdonosok. 

Ha tetszett az autós hírösszefoglaló, akkor nosza! Nyomás, és iratkozz fel az Alapjárat csúcs YouTube-csatornájára még ma!

 

Fokozott ellenőrzésbe fog a rendőrség - autós hírek az Alapjárattól

Autós hírek az Alapjárat szerkesztőjétől - 620 lóerős BMW, elektromos Lotus, valamint fokozott rendőri ellenőrzés várható

Ismét támad az Alapjárat hírműsora, Adri mondja most az érdekesebbnél érdekesebb híreket.

620 lóerős BMW-d is lehet az AC Schnitzer jóvoltából!

AC Schnitzer jóvoltából ismét örülhetnek a BMW-fanok, a 8-as szériához komplett tuning alkatrész-csomag kerül ki a nagyérdemű elé, a teljesítmény és az optika egyaránt megkapja ami jár. 

Júliusban érkezik az elektromos Lotus Type 130

A Lotus 11 év után ismét új modellt mutat be. Az elektromos vonal hívei örömtáncot járhatnak, vagy sírhatnak, nézőpont kérdése, ugyanis mindössze 130 darab kerül piacra, és az is csak 2020 után - ekkor kezdődik a gyártás. 

Fokozott ellenőrzésbe fog a rendőrség az ittas és bódult sofőrökkel szemben

A rend ébe őrei nem adják fel, célkeresztjükben az ittas és bódult sofőrök kerülnek ezúttal - mindenki érdekében remélem, hogy a razzia során a lehető legkevesebb sofőrt kapcsolnak le 

2022-ban érkezhet a Mercedes-Benz Eqe

Ez már a német gyártó 6., jól  érted, hatodik elektromos modellje. Lehet, hogy ez lesz a Model S ellenfele a Teslától? 

Már online rendelhető a limitált Audi TT Quantum Gray Edition

Emlékszel, amikor 10 évvel ezelőtt először jött szembe egy online cipő webshop hirdetés? Aztán 5 évvel ezelőtt meg már bútort is tudtál (és akartál) rendelni? Nos, biztosan lesznek fanyalgók az online autórendelés okán is, de kétségtelenül ez a jövő. Az Audi júniustól lehetővé teszi, hogy bárki autót rendeljen a weben. 

Ha tetszettek a hírek, iratkozz fel az Alapjárat YouTube-csatornájára, és a jövőben is hasonló színvonalas autós hírekben lesz részed!

Nem mindegy hova ragasztod a matricát! - Hírek az Alapjárattól

Az autós hírműsorban szereplő hírek - méghozzá Hajas Imelda tálalásában!

Köszönjük, ha megtekintetted az autó hírössszefoglalót, ha tetszett, iratkozz fel a további videóhírekért!

1000 lóerővel támad a fekete ló - Autós hírek az Alapjárat weboldaltól

Az Alapjárat autós hírműsorban szereplő hírek ezek voltak Müller Ati felkonferálásában:

Köszönjük a figyelmet, ha tetszett a műsor, kérlek, iratkozz fel a csatornára még több autós hírért!

Változnak az autóvásárlás adói? - Autós hírek Alapjárat tálalásban - 2019. május 29.

Alapjárat hírek? Elmondja: Rupa Adri.

Átdolgozná az Orbán-kormány a gépjárművásárláskor fizetendő terhek rendszerét

Elektromos rollert a népnek! – mondja a BMW

2020-tól átszabja szabadidő-autó kínálatát a Mitsubishi

A japánok holdjárója egy hibrid Toyota lesz

Elsőkerék-meghajtással is bombasztikus a BMW 1-es sorozat

Trump 180 nappal halasztotta az európai autókvótával kapcsolatos döntést

Nincs európai autókvótát érintő döntést, de az Európai Unió hallani sem akar az önként vállalt autókvótáról

Az Európai Unió kereskedelmi vezetői elutasították Donald Trump felvetését, miszerint az EU-nak önkéntes kvótát kéne vállalnia az USÁ-ba irányuló európai autó export kapcsán. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy az Amerikai Egyesül Államok két szomszédja, Kanada és Mexikó korábban vállalta, hogy a jövőben 130%-nál nem lesz magasabb az aktuális autóexportjuk.

Trump május 18-ra ígérte bejelentését az európai autóexport kapcsán, végül érdemi döntés nem született, 180 nappal halasztotta el döntését, hogy vessen-e ki 25%-os vámot az európai autókra. Ugyanakkor felvetette, 2 szomszédjához hasonlóan az EU is vállalhatnak ilyen önkéntes kvótát az autók Amerikában való bevitele kapcsán.

Az Unió kereskedelmi miniszterei ezt a felvetést egyöntetűen elutasították. “Ez olyasvalami, amit 100%-ban ellenzünk”, mondta Ann Linde, a svéd kereskedelmi miniszter a riportereknek Brüsszelben, miután találkozott EU-s kollégáival. A 28 nemzet egységes elkötelezte magát amellett, hogy betartja a WTO követelményeit, amely tiltja az export ilyesfajta önkéntes korlátozását.

Az alábbi grafika megmutatja, hogy az egyes országok exportja milyen arányban irányul az USA-ba (lila szín), illetve hogy mekkora ez a kitettség más EU-s országra vonatkozólag, amely aztán szintén az USÁ-ban csapódik le (világoskék). A zöld szín az átlagokat mutatja az EU tagállamain belül, illetve az Euro-övezeten belül.  

Európai Unió autóexport

Jól látszik, hogy a magyar autóipar rögtön Ausztria után a 2. az USA igényeit kiszolgáló autóiparok listáján.

Az EU kereskedelmi vezetői szeretnék elkerülni azt, hogy önkéntes korlátozás híjján Trump vámot vessen ki, de felkészültek arra is, ha ez a felettébb kellemetlen szituáció bekövetkezne: 20 milliárdnyi értékű amerikai terméket sújtatának hasonló vámterhekkel válaszul.

A kép forrása: https://www.bloomberg.com

A cikk forrása: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-27/eu-draws-red-line-for-trump-on-cars-calling-quotas-a-no-go