Alapjárat - autós blog

Trump 180 nappal halasztotta az európai autókvótával kapcsolatos döntést

2019. május 30. 10:34 - alapjarat

Nincs európai autókvótát érintő döntést, de az Európai Unió hallani sem akar az önként vállalt autókvótáról

Az Európai Unió kereskedelmi vezetői elutasították Donald Trump felvetését, miszerint az EU-nak önkéntes kvótát kéne vállalnia az USÁ-ba irányuló európai autó export kapcsán. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy az Amerikai Egyesül Államok két szomszédja, Kanada és Mexikó korábban vállalta, hogy a jövőben 130%-nál nem lesz magasabb az aktuális autóexportjuk.

Trump május 18-ra ígérte bejelentését az európai autóexport kapcsán, végül érdemi döntés nem született, 180 nappal halasztotta el döntését, hogy vessen-e ki 25%-os vámot az európai autókra. Ugyanakkor felvetette, 2 szomszédjához hasonlóan az EU is vállalhatnak ilyen önkéntes kvótát az autók Amerikában való bevitele kapcsán.

Az Unió kereskedelmi miniszterei ezt a felvetést egyöntetűen elutasították. “Ez olyasvalami, amit 100%-ban ellenzünk”, mondta Ann Linde, a svéd kereskedelmi miniszter a riportereknek Brüsszelben, miután találkozott EU-s kollégáival. A 28 nemzet egységes elkötelezte magát amellett, hogy betartja a WTO követelményeit, amely tiltja az export ilyesfajta önkéntes korlátozását.

Az alábbi grafika megmutatja, hogy az egyes országok exportja milyen arányban irányul az USA-ba (lila szín), illetve hogy mekkora ez a kitettség más EU-s országra vonatkozólag, amely aztán szintén az USÁ-ban csapódik le (világoskék). A zöld szín az átlagokat mutatja az EU tagállamain belül, illetve az Euro-övezeten belül.  

Európai Unió autóexport

Jól látszik, hogy a magyar autóipar rögtön Ausztria után a 2. az USA igényeit kiszolgáló autóiparok listáján.

Az EU kereskedelmi vezetői szeretnék elkerülni azt, hogy önkéntes korlátozás híjján Trump vámot vessen ki, de felkészültek arra is, ha ez a felettébb kellemetlen szituáció bekövetkezne: 20 milliárdnyi értékű amerikai terméket sújtatának hasonló vámterhekkel válaszul.

A kép forrása: https://www.bloomberg.com

A cikk forrása: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-27/eu-draws-red-line-for-trump-on-cars-calling-quotas-a-no-go

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alapjarat.blog.hu/api/trackback/id/tr6914872604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása