Alapjárat - autós blog

Megdöbbentő dolgokat vallottak be a magyar autósok

2019. január 17. 17:20 - alapjarat

Ha azt hiszed, hogy egy törpe kisebbség miatt olyan piszkosul lehangoló vezetni a magyar utakon, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak. Ugyanis egy friss felmérés szerint igazi tömegsport nálunk a közlekedési szabályok be nem tartása.

Aki nap mint nap autózik, az tapasztalhatja, hogy elképesztő a magyar közlekedési morál. És most nem a mind inkább elharapózó szimpla tahóságra gondolok, hanem arra, hogy sokszor olyan érzése van az embernek, mintha öngyilkos kamikaze pilóták közé csöppent volna. Legutóbb Dobogókő felé a jeges szerpentinen előzött meg egy bivalyerős Subaru a kanyar kellős közepén, ráadásul az anyósülésen egy kisfiúval. Gondolom, épp bemutatót tartott az apuka.  

ittas_sofor.jpg

Viszont mindig is úgy gondoltam, hogy a magyar autósok zöme igenis betartja a közlekedési szabályokat és figyel a többiekre. Csak egy kisebbség halad pofátlanul a buszsávban, hajt át piros lámpánál, áll be a mozgáskorlátozott parkolóba, vagy éppen száguld mindenkit levillogva az autópályán, hogy aztán satufékezzen a fix traffipax előtt.  Na, ez a hitem dőlt meg egy kicsit egy felmérés miatt, amire most bukkantam rá a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének oldalán. Itt ugyanis nem a rendőrség mondta meg, hogy milyenek az autósok, hanem egy anonim kérdőíven ők maguk „vallhattak”.

Kezdjük azzal, amire számítottam.

Az autósok 88%-a saját bevallása szerint simán túllépi a megengedett legnagyobb sebességet annyival, amiért még nem jár büntetés. A magyarok már csak ilyen óvatos duhajok! Az sem volt újdonság, hogy minden ötödik autós szokott 150 km/óránál gyorsabban menni autópályán. Aligha meglepetés bárkinek az sem, hogy 45% nem tart feltétlenül jobbra az autópályán, sőt, ez még érthető is, mert onnan vissza evickélni szinte lehetetlen.

Az már elszomorítóbb, hogy családi parkolók jogtalan használata (31%) már-már nemzeti sport, mint ahogy a mozgáskorlátozottaknak szánt helyeket is sokan nem tisztelik (9,6%). A gyalogosoknak érdemes résen lenniük, mert nagyjából minden harmadik autós nyilatkozott úgy, hogy egy a zebránál várakozó gyalogos láttán nem gondolja feltétlenül, hogy meg kell állnia.

Attól sem estem le meglepetésemben a székről, hogy 45% headset nélkül mobilozik vezetés közben, hiszen a budapesti dugóban szinte az fura, ha valaki nem telefonál, ám az már kiverte a biztosítékot, hogy 27,5% SMS-ezik vagy éppen online chatel menet közben. Ember, így tényleg képtelenség az utat nézni!

Nem lepett meg, de felfogni nem tudom, hogy a rengeteg tragikus baleset után még mindig minden ötödik sofőr rendszeresen nem használja a biztonsági övet, az pedig csak hab a tortán, hogy ennél valamivel többen az utasaiktól sem követelik meg a legalapvetőbb biztonsági eszköz használatát.

A leginkább hajmeresztő sztorikat azonban a végére hagytam! Ugyanis az ötezer válaszadó autós 6,5%-a nyilatkozott úgy, hogy szokott úgy vezetni, hogy előtte alkoholt ivott, 15% pedig ült már úgy volánhoz, hogy önmaga szerint is részeg volt. 9,6% pedig a piros lámpán is áthajt időnként.

Van azonban ennél is rosszabb! Az, hogy az autósok túlnyomó többsége (68%) szerint az autózás mindezek ellenére biztonságos!

Az összes kérdésre adott választ ITT találod meg. Készülj fel rá, hogy le fogsz hidalni!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alapjarat.blog.hu/api/trackback/id/tr2214568838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ango 2020.08.09. 07:33:59

A posztmodern neoliberalizmus elhozta nekünk a korlátlan seggfejeket. Az irányjelző használatának rendszeres elmulasztása a legjobb jele annak, hogy mennyire nem érdekel már senkit a másik, csak a saját ego. Hulladék társadalom.
süti beállítások módosítása